Svečanost povodom vojnih praznika u Nišu

Sreda, 14.9.2016 | Kultura i tradicija

U kasarni „Mija Stanimirović“ u Nišu, danas je svečano obeležen Dan artiljerije i Mešovite artiljerijske brigade, Dan vojne policije, Dan intendantske službe, Dan saobraćajne službe i Dan tehničke službe.

Svečanosti su prisustvovali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, načelnik Vojne akademije general-major Goran Zeković, komandanti brigada Kopnene vojske, predstavnici gradskih struktura Niša i Aleksinca, Ministarstva unutrašnjih poslova, Srpske pravoslavne crkve, udruženja za negovanje slobodarskih tradicija i drugi gosti.

– Artiljercima, vojnim policajcima, saobraćajcima, tehničarima i intendantima u Mešovitoj artiljerijskoj brigadi i Kopnenoj vojsci, u Kopnenoj zoni bezbednosti, na državnoj granici sa Makedonijom i Bugarskom, u mirovnim misijama čestitam praznik i želim dobro zdravlje, uspeh, porodičnu i profesionalnu sreću – rekao general Simović, koji je najboljima uručio i prigodne nagrade.

Praznik slavljenicima čestitali su i ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Pukovnik Zvonko Stojković, komandant Mešovite artiljerijske brigade je ovom prilikom podsetio na slavnu istoriju ove jedinice.      

– Danas, kada se u celom svetu obeležava jedan vek od Velikog rata, sa ponosom se sećamo događaja koji su označili početak njegovog kraja, a koji su Srpsku vojsku uveli u istorijske čitanke. Jutro 14. septembra 1918. godine, na Solunskom frontu osvanulo je uz grmljavinu 580 artiljerijskih oruđa sa položaja Srpske vojske. Postignuti ciljevi su vojnicima omogućili silovit prodor iz rovova u slavu. Taj dan mi artiljerci sa ponosom slavimo – naglasio je pukovnik Stojković.

U okviru obeležavanja praznika, pripadnici Mešovite artiljerijske brigade danas su otvorili kapije kasarne „Mija Stanimirović“. Domaćini su ovom prilikom posetiocima, među kojima je najviše bilo dece, omogućili da razgledaju najatraktivnija oruđa, motorna vozila i drugu opremu koje koriste u svom radu.

Povezane vesti