Letačka obuka kadeta u 204. vazduhoplovnoj brigadi

Četvrtak, 3.3.2022 | Obuka
Na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici u toku je letačka obuka kadeta završne godine Vojne akademije na školsko-borbenim avionima „supergaleb“ G-4.

Ova obuka predstavlja završni segment osposobljavanja kadeta Vojne akademije studijskog programa Vojno vazduhoplovstvo za početne oficirske dužnosti pilota u avijacijskim eskadrilama Vojske Srbije i realizuje se u 204. vazduhoplovnoj brigadi. 

Programom su obuhvaćeni svi razdeli letačke obuke, od osnovnog, akrobatskog, navigacijskog i grupnog do instrumentalnog letenja, kako bi budući piloti bili u potpunosti osposobljeni za samostalno letenje na ovom tipu vazduhoplova. 

Prethodno su uspešno savladali teoretski deo obuke za avion „supergaleb“ G-4 i letenje na školskom avionu „lasta“, koje je realizovano tokom njihove četvrte godine školovanja.

Zahvaljujući tome što se obuka na školsko-borbenom avionu „supergaleb“ G-4 realizuje još tokom studija na Vojnoj akademiji — što je omogućeno intenzivnim opremanjem Ratnog vazduhoplovstva i PVO poslednjih godina — stvoreni su uslovi da se potporučnici po prijemu dužnosti u eskadrilama Vojske Srbije fokusiraju na napredne oblike obuke i preobuku za složenije tipove vazduhoplova. Time se unapređuje osposobljenost pilota Vojske Srbije za izvršavanje letačkih zadataka i sposobnost Ratnog vazduhoplovstva i PVO za izvođenje vazduhoplovnih operacija.

Povezane vesti