Individualna obuka vojnika generacije „decembar 2021“

Ponedeljak, 10.1.2022 | Obuka
U centrima za obuku Vojske Srbije privodi se kraju prva faza individualnog osposobljavanja vojnika koji su služenje vojnog roka započeli u decembru prošle godine.

Tokom četrdesetak dana, koliko traje individualna osnovna obuka, vojnici su savladali sadržaje iz taktičke, vatrene i strojeve obuke, osposobili se za korišćenje ličnog naoružanja i opreme, preduzimanje mera zaštite, pružanje prve pomoći i obavljanje dužnosti organa unutrašnje službe.

Vojnici na služenju vojnog roka realizovali su i stacionarno logorovanje u terenskim uslovima, u okviru koga su uvežbavali taktičke radnje i postupke u odbrani i napadu i realizovali predviđena programska gađanja iz pešadijskog naoružanja u dnevnim i noćnim uslovima.

Tokom boravka na poligonima bili su u prilici da u praksi primene stečena znanja, od orijentacije u prostoru, maskiranja i kretanja na bojištu do pravilnog korišćenja sredstava za atomsko-biološko-hemijsku zaštitu i dejstva po pokretnim i nepokretnim ciljevima na različitim daljinama.

Vojnici spremno dočekuju proveru individualne obučenosti, nakon koje će biti upućeni u centre za specijalističku obuku Vojske Srbije u kojima će se obučavati za različite vojnoevidencione specijalnosti.

Povezane vesti