Polaganje vojničke zakletve

Petak, 17.9.2021 | Iz jedinica
U kasarnama Vojske Srbije u Somboru, Valjevu i Leskovcu danas su održane svečanosti na kojima su vojničku zakletvu položili vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2021“, kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, slušaoci Kursa za rezervne oficire, učenici Srednje stručne vojne škole i lica iz rezervnog sastava koja nisu služila vojni rok sa oružjem.

Izgovarajući tekst zakletve pred zastavom Republike Srbije, 737 mladića i devojka obavezalo se da će čuvati i braniti nezavisnost, suverenost i teritorijalnu celovitost Republike Srbije.

Svečanosti u Valjevu prisustvovao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, koji je čestitao položenu zakletvu i izrazio zadovoljstvo što je sistem odbrane bogatiji za više od 700 mladih ljudi spremnih da brane svoju otadzbinu, sugrađane i najviše vrednosti našeg društva.

U obraćanju mladićima i devojkama koji su danas položili zakletvu, načelnik Generalštaba je naglasio da se ulažu veliki napori za dodatno unapređenje statusa i standarda svih pripadnika Vojske Srbije.

Govoreći o značaju snažne vojske za stabilnost u državi i napredak celokupnog društva, general Mojsilović je rekao da Vojska Srbije svakodnevno jača svoje sposobnosti kako bi ostala snaga i faktor na koji se mora računati.

— Republika Srbija se danas suočava sa složenim odnosima u sferi nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti, koji zahtevaju visok nivo sposobnosti sistema odbrane i snaga bezbednosti za odgovor na sve izazove, rizike i pretnje po nacionalnu bezbednost. U svetlu tih izazova, mi, pripadnici Vojske Srbije, opremamo se, obučavamo i neprestano unapređujemo našu osposobljenost kako bismo odvratili potencijalne agresore i građanima Republike Srbije omogućili da bezbedni i u miru grade svoju budućnost. Za to imamo jasnu i nepodeljenu podršku vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića, kao i Vlade Republike Srbije, zahvaljujući kojoj se poslednjih godina Vojska Srbije ubrzano oprema i jača svoje sposobnosti za realizaciju dodeljenih misija i zadataka, istakao je general Mojsilović.

— Idemo putem koji su trasirali naši slavni preci i prethodnici, rešeni i nepokolebljivi da jačamo sposobnosti Vojske Srbije i izvršimo svaki zadatak koji pred nas postavi naša otadzbina, naša Srbija, zaključio je general Mojsilović.

Polaganju zakletve u Leskovcu prisustvovao je zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković, a u Somboru komandant Komande za obuku brigadni general Željko Petrović.

Povezane vesti