Zajedničko taktičko uvežbavanje RV i PVO „Nebeski štit 2022“

Četvrtak, 26.5.2022 | Obuka
Na poligonima za obuku, u rejonima mirnodopskih lokacija i u vazdušnom prostoru Republike Srbije, ove nedelje se realizuje zajedničko taktičko uvežbavanje Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane pod nazivom „Nebeski štit 2022“.

Uvežbavanje se realizuje s ciljem provere osposobljenosti komande i jedinica ovog vida Vojske Srbije za izvođenje vazduhoplovne podrške, protivvazduhoplovnih dejstava, vazdušno osmatranje, javljanje i navođenje i traganje i spasavanje.

Tokom višednevnih vežbovnih aktivnosti, dejstva u skladu sa svojom namenom uvežbavaju avijacijske i artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva, uz podršku jedinica veze i vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja.

Zajedničko taktičko uvežbavanje predstavlja najsloženiji vid obuke rodova i službi u Ratnom vazduhoplovstvu i PVO i zahteva preciznu koordinaciju svih aktivnosti. Ostvareni rezultati potvrđuju visok nivo sadejstva i obučenosti jedinica za realizaciju borbenih zadataka, kao i da su savremena borbena sredstva koja su odnedavno u naoružanju Vojske Srbije u potpunosti integrisana u jedinstveni sistem, koji obezbeđuje slojevitu, pouzdanu i efikasnu zaštitu vazdušnog prostora Republike Srbije.

Povezane vesti