Vrhovni komandant Vojske Srbije obišao stalno zadejstvovane snage za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora

Nedelja, 31.3.2024 | Iz jedinica
Vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić obišao je danas s ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem stalno zadejstvovane snage Vojske Srbije odgovorne za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora Republike Srbije. 

Nakon obilaska, predsednik Vučić je istakao da je danas na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici prikazan samo deo naših unapređenih mogućnosti i koliko smo promenili, ne samo izgled, već i nivo funkcionalne i operativne sposobnosti naših aviona „mig-29“, i najavio nastavak ulaganja u Ratno vazduhoplovstvo i PVO i Vojsku Srbije.
 
— Imali smo samo jedan aparat kada sam bio ministar odbrane, danas ih imamo 14, a u toku je nabavka novih, više lovačkih aparata za Vojsku Srbije — rekao je predsednik Republike i dodao da nabavljamo i mnogo drugih stvari i nastavljamo da snažimo našu vojsku.

Prema njegovim rečima, u tome se pre svega oslanjamo na domaću industriju i proizvodnju.
 
— Veoma sam zadovoljan nekim stvarima, a nekim nisam. Još mnogo toga moramo da radimo, da unapređujemo, posebno moramo da radimo na besposadnim vozilima i bespilotnim letelicama. Posebno govorim o dronovima, kako kamikazama, tako i izviđačkim i ostalim. Već za 20 dana videćete prva gađanja srpskih dronova, koja više nisu opitna gađanja, već postaju deo Vojske Srbije. Videćete 20. aprila i moći ćete da se uverite možemo li mi da pravimo te dronove, da li smo ih napravili i mogu li ti dronovi da pogode nešto. Prvi put ćete videti „komarce“ i „osice“, a nadam se da ćete do kraja godine videti i „gavrane“, jer „gavran“ je taj koji pravi veliku razliku u odnosu na sve druge — naglasio je predsednik Vučić i dodao da je za nas važno da možemo samo da čuvamo svoje nebo.
 
Vrhovni komandant Vojske Srbije je izrazio i zadovoljstvo što je danas video tehniku i pilote koji su tu 24 sata, sedam dana u nedelji — svakog dana u godini.
 
— Za njih ne postoji dan odmora ili praznik, oni uvek moraju da budu tu i da brinu o bezbednosti i slobodi naše zemlje. Uskoro stiže još više desetina nabavljenih višecevnih bacača raketa u našu zemlju, što će drastično da osnaži našu vatrenu moć, ali sve je to nedovoljno, jer morate da imate u vidu specifičnost pozicije naše zemlje koja je jedina vojno neutralna u ovom delu sveta i moramo da razumemo sa kakvim se sve izazovima suočavamo — zaključio je predsednik Republike.

Ministar Vučević je, ističući da je ovo možda poslednji zvanični događaj kojem prisustvuje kao ministar odbrane u Vladi kojoj ističe mandat, izrazio zadovoljstvo povodom svega što je urađeno u prethodnom periodu na jačanju Vojske Srbije i odbrambenih kapaciteta naše države.
 
— Hoću da zahvalim predsedniku Republike kao vrhovnom komandantu na podršci ovih godinu i po dana, zajednički smo radili dobre i važne stvari i tek ćete videti rezultate svih tih zajedničkih planova i ciljeva — istakao je ministar Vučević.
 
On je posebno zahvalio saradnicima u Ministarstvu odbrane, načelniku Generalštaba i celom Generalštabu Vojske Srbije na otvorenom, prijateljskom i patriotskom odnosu i saradnji.

Ministar Vučević je naglasio je da će nova Vlada, kao i prethodna, raditi na jačanju vojske.
 
— Kao budući predsednik Vlade maksimalnu podršku, zajedno sa predsednikom Republike, daću Vojsci Srbije, jer Vojska Srbija je garant opstanka i ostanka Srbije kao slobodne, nezavisne i suverene države. Hvala svima i čestitam još jednom na svemu što ste radili za jačanje Vojske Srbije — istakao je ministar Vučević.

Obilasku jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO prisustvovali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Povezane vesti