Visoka obučenost specijalnih snaga za izvođenje dejstava iz vazduha

Subota, 29.10.2022 | Obuka
Na poligonu „Pasuljanske livade“ specijalne snage Vojske Srbije, u sadejstvu sa helikopterskim jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i PVO, uvežbavaju izvođenje dejstava iz vazduha po ciljevima na zemlji. 

Aktivnosti se realizuju u okviru združene vežbe „Manevri 2022“ sa ciljem održavanja i nadgradnje sposobnosti 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade za izvršavanje određenih zadataka koji se mogu postaviti pred ove jedinice. 

Borbeni timovi specijalnih jedinica na vežbi rešavaju taktičke zadatke i supozicije u pokretu, uvežbavaju izvođenje helikopterskog desanta i borbenih dejstava nakon izvršenog desanta u dnevnim i noćnim uslovima, i realizuju bojeva gađanja iz ličnog i kolektivnog naoružanja. 

Istovremeno, na stalnim i privremenim poligonima Vojske Srbije snage koje su prešle u aktivnu fazu združene vežbe „Manevri 2022“ nastavljaju realizaciju taktičkih uvežbavanja i bojevih gađanja. Pripadnike Prve brigade kopnene vojske koji realizuju sadržaje protivoklopne borbe na poligonu „Orešac“ kod Vršca danas je obišao načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović. 

Načelnik Generalštaba je tom prilikom izrazio zadovoljstvo odnosom prema zadacima i visokom motivisanošću kako profesionalnog tako i rezervnog sastava, ističući da samo maksimalno posvećeni, vrhunski obučeni i pripremljeni vojnici i starešine mogu izvršiti svaki zadatak koji pred njih postavi državno i vojno rukovodstvo, i na taj način osigurati mir i bezbednost građana Republike Srbije.

Povezane vesti