Krsna slava Vojske Srbije

Utorak, 1.8.2023 | Kultura i tradicija
Krsna slava Vojske Srbije — Sveti despot Stefan Visoki svečano je obeležena danas bogosluženjem u Hramu svetog apostola i jevanđeliste Marka u Beogradu i slavskom trpezom u kasarni u Topčideru.

Svetu arhijerejsku liturgiju tim povodom služio je patrijarh srpski Porfirije, uz sasluženje episkopa lipljanskog i vojnog Dositeja, ranijih vojnih episkopa — šumadijskog Jovana, timočkog Ilariona i niškog Arsenija, kao i svih vojnih sveštenika.

Liturgiji i, potom, blagosiljanju darova i rezanju slavskog kolača prisustvovali su ministar odbrane Miloš Vučević, narodni poslanici, ministri u Vladi Republike Srbije, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, kao i brojni oficiri, podoficiri i civilna lica na službi u Vojsci Srbije.

Nakon bogosluženja, upriličena je svečana slavska trpeza u kasarni u Topčideru. Domaćin slave načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović je gostima poželeo dobrodošlicu, a pripadnicima Vojske Srbije i svim građanima koji slave Svetog despota Stefana čestitao današnji zavetni praznik.

General Mojsilović je izrazio zadovoljstvo što je u godini u kojoj obeležavamo desetogodišnjicu uspostavljanja verske službe, Vojska Srbije dobila svog duhovnog pokrovitelja — plemenitog i nepobedivog Svetog Stefana Visokog, despota srpskog.

Bilo je ovo prvo obeležavanje krsne slave Vojske Srbije od kada je, ranije ove godine, Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve odlučio da patron — nebeski zaštitnik Vojske Srbije bude Sveti Stefan Visoki, koji je ostao upamćen kao mudar državnik, uspešan vojskovođa, moćni čuvar svog naroda i, po upokojenju, čudotovorac.

Povezane vesti