Obeležena stogodišnjica Bitke na Vranjevcu

Nedelja, 18.10.2015 | Aktuelnosti

Povodom obeležavanja stogodišnjice Bitke na Vranjevcu, danas je na istoimenom brdu u opštini Malo Crniće otkriven spomenik stradalim vojnicima i civilima iz Braničevskog kraja u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine. Vence su na spomenik položili predsednik...

Povodom obeležavanja stogodišnjice Bitke na Vranjevcu, danas je na istoimenom brdu u opštini Malo Crniće otkriven spomenik stradalim vojnicima i civilima iz Braničevskog kraja u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine.



Vence su na spomenik položili predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa delegacijom, brojne delegacije i građani.

Navodeći da je prošlo više od 100 godina od početka Prvog svetskog rata, predsednik Nikolić je rekao da je taj rat tokom čitavog trajanja bio Golgota srpskog naroda.

Predsednik je naveo da je Srbija u Prvom svetskom ratu izgubila trećinu stanovništva i da je to bila epska borba za slobodu, mir i nezavisnost u kojoj su srpske reke i zemlja bili natapani krvlju naših predaka.

On je rekao da je, nažalost, prošlo više od sto godina a da oni koji su branili Srbiju od upada preko Dunava nisu imali dostojno mesto na koje bi im potomci došli, zapalili sveću i setivši se njihovih podviga, dobili snagu da nastave bitku za slobodu, mir i nezavisnost.



– Danas smo odužili dug prema njima jer konačno na brdu Vranjevac iznad manastira Bradača otkrivamo spomenik srpskim vojnicima i civilima poginulim u oslobodilačkim ratovima 1912–1918. godine, rekao je predsednik Nikolić.

– Srpski heroji i stradalnici u Prvom svetskom ratu sa ovih prostora sada imaju spomenik, kad se već ne zna gde su im grobovi. Spomenik dostojan njihove žrtve za veru i otadzbinu podignut je na ovom mestu, gde su čudom prirode ostali očuvani rovovi u kojima su dali živote za Srbiju, rekao je predsednik Nikolić.



On je poručio da sa ovog mesta opominjemo buduće generacije da ne zaborave svoju istoriju i neguju ljubav i poštovanje prema junačkim precima.

Spomenik je podignut u slavu više od 23.000 oficira, vojnika i civila iz Braničevskog okruga stradalih u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine.

Tanjug

Povezane vesti