Obuka polaznika Osnovnog kursa za podoficire u terenskim uslovima

Ponedeljak, 19.6.2023 | Obuka
Polaznici Osnovnog kursa za podoficire, koji su ovo usavršavanje započeli početkom maja, uspešno su završili stacionarno logorovanje na poligonu „Peskovi“ kod Požarevca.

Ovaj oblik obuke na terenu, koji dolazi na kraju prvog modula kursa, polaznicima pruža priliku da u praksi primene i provere stečena vojnostručna znanja za komandovanje odeljenjem u uslovima približnim realnoj borbenoj situaciji.

Tokom višednevnog boravka na poligonu, budući podoficiri Vojske Srbije su realizovali bojeva gađanja iz pešadijskog naoružanja i u ulozi komandira odeljenja rešavali različite taktičke i vatrene zadatke u borbenim dejstvima. Odlični rezultati na bojevim gađanjima i uspešno rešavanje različitih taktičkih supozicija govore da je dosadašnja obuka bila kvalitetna i da je cilj prvog modula usavršavanja u potpunosti ispunjen.

Po završetku prvog modula njih očekuje specijalistička obuka u okviru svog roda ili službe u trajanju od 12 nedelja, a potom i završni deo usavršavanja – tronedeljno stažiranje u jedinicama Vojske Srbije.

Osnovni kurs za podoficire traje šest meseci, a pohađaju ga odabrani vojnici koji su prethodno završili Liderski kurs i koji su radom i rezultatima na vojničkim dužnostima u svojim jedinicama zaslužili priliku da postanu podoficiri Vojske Srbije. Po završetku ovog usavršavanja oni će biti unapređeni u čin vodnika i raspoređeni na odgovarajuće podoficirske dužnosti u Vojsci Srbije.

Povezane vesti