Međunarodni kurs civilno-vojne saradnje

Ponedeljak, 23.10.2023 | Obuka
U organizaciji Odeljenja za civilno-vojnu saradnju (J-9) Generalštaba Vojske Srbije, danas je u Kruševcu započeo međunarodni kurs u oblasti civilno-vojne saradnje.

Polaznici kursa su oficiri i podoficiri iz Vojske Srbije i oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Italije, Severne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Holandije i Crne Gore koji se bave poslovima civilno-vojne saradnje, kao i predstavnici civilnih institucija iz Republike Srbije. 

Tokom dvonedeljne obuke u kruševačkoj kasarni „Car Lazar“ i na poligonu „Ravnjak“, oni će se osposobljavati za rad na različitim pozicijama u timovima i jedinicama civilno-vojne saradnje na taktičkom nivou i unaprediti znanja o aktivnostima civilnih organizacija u zonama multinacionalnih operacija.

Praktičnu i teorijsku obuku realizuje mešoviti instruktorski tim Vojske Srbije i oružanih snaga Italije, SAD i Holandije, kao i gostujući predavači iz Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Komesarijata za izbeglice i migracije i Crvenog krsta Srbije.

Realizacija ovog međunarodnog usavršavanja pruža polaznicima osnovu za bolje razumevanje savremenih izazova u radu s civilnim organizacijama u složenom operativnom okruženju, a ujedno je i prilika da oficiri i podoficiri iz različitih zemalja razmene iskustva iz oblasti saradnje s nevojnim strukturama.

Povezane vesti