Novine u komandovanju Specijalnom brigadom

Utorak, 2.4.2019 | Iz jedinica

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović obišli su Specijalnu brigadu u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu, koja je od danas pod neposrednom komandom načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Promena položaja Specijalne brigade doneta je na  osnovu smernica predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, Aleksandra Vučića, datih na Analizi operativnih sposobnosti Vojske Srbije za 2017. godinu, kako bi se povećala brzina reagovanja i pojednostavila linija komandovanja najelitnije brigade Vojske Srbije. Ovakav način komandovanja praksa je u sličnim jedinicama u većini armija u svetu.
 
Ministar Vulin, obraćajući se okupljenim pripadnicima Specijalne brigade, istakao je da kada se kaže teško, kada se kaže muka, kada se kaže – biće prvi, misli se na njih, na svakoga od njih.
 
– Vi naslednici slavnih ratnih imena znate da ste oni na koje, kada je teško, kada je najteže, vaša država, vaš narod, vaša Vojska prvo pomisli. Vi znate da u teškim, i u najtežim časovima, oni koji su koračali pre vas, i vi sa njima, nikada niste učinili pogrešan izbor. U ratovima koji su Srbiji nametnuti, ratovima koje nismo tražili, pokazali ste da ste dostojni sećanja na slavne pretke – naglasio je ministar Vulin.
 
Prema njegovim rečima, danas, stojeći pred pripadnicima Specijalne brigade, svi osećaju ponos, što su sabrani, jedinstveni, sigurni i snažni i dodao da se po naređenju vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića o pripadnicima Specijalne brigade posebno vodi računa i kada je u pitanju materijalni položaj, obuka, oprema, položaj u okviru Vojske, jer su ono najbolje što imamo.
 
Načelnik Generalštaba general-potpukovnik Milan Mojsilović izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da danas bude u Specijalnoj brigadi, među istinskim i vrhunskim profesionalcima.
 
– Pred vama će biti zadaci od strategijskog nivoa i karaktera, a vaša jedinica kao jedina ovakve vrste u Vojsci Srbije, posebno je organizovana, obučena i opremljena da u izvršavanju svojih specijalnih borbenih i neborbenih, bezbednosno-obaveštajnih zadataka, koji proizilaze iz strategije odbrane i vojne doktrine, može sa uspehom da odgovori i suprotstavi se savremenim izazovima, rizicima i pretnjama – naglasio je general Mojsilović.
 
Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, podsetio je da je Specijalna brigada formirana 2006. godine, a u sastavu Kopnene vojske bila od 2007. do danas, elitni deo Vojske Srbije.
 
– Uspešno ste završili sve redovne i vanredne zadatke koje je vaša brigada dobila od Komande Kopnene vojske, ali i sve one koje je Kopnena vojska dobila od načelnika Generalštaba, ministra odbrane i predsednika Republike Srbije. Čestitam vam na stručnosti, hrabrosti i požrtvovanosti, kao i dostojnom predstavljanju pripadnika Vojske Srbije i podizanju njenog ugleda – poručio je okupljenim pripadnicima Specijalne brigade general-potpukovnik Milosav Simović.

Povezane vesti