Obeležavanje vojnih praznika

Sreda, 14.9.2022 | Kultura i tradicija
Vojnim svečanostima u garnizonima Vojske Srbije danas su obeleženi praznici roda artiljerije, vojne policije, intendantske, tehničke i saobraćajne službe, kao i Dan Mešovite artiljerijske brigade i Dan Centra za obuku logistike.

Na svečanostima su pročitane čestitke povodom praznika, sumirani su rezultati u prethodnom periodu, a najistaknutijim pojedincima su uručene nagrade i pohvale.

Dan roda artiljerije i Dan Mešovite artiljerijske brigade obeležavaju se 14. septembra u spomen na dan kada je, 1918. godine, počela artiljerijska priprema proboja Solunskog fronta.
 
Dan vojne policije se obeležava 14. septembra u spomen na taj datum 1955. godine, kada je formirana vojna policija u Jugoslovenskoj narodnoj armiji.

Dan intendantske službe se obeležava u spomen na 14. septembar 1885. godine, kada je doneta naredba o Glavnom intendantstvu i administraciji Vrhovnog štaba.

Dan tehničke službe i Dan Centra za obuku logistike obeležavaju se 15. septembra u spomen na dan kada je, 1891. godine, u barutani „Obilićevo“ kod Kruševca, započela proizvodnja nitroceluloznog (bezdimnog) baruta.

Dan saobraćajne službe se obeležava u spomen na 15. septembar 1908. godine kada je izdat Ukaz o formiranju saobraćajne službe.

Povezane vesti