Nova generacija vojnika započela služenje vojnog roka

Petak, 1.9.2023 | Iz jedinica
U centrima Komande za obuku u Somboru, Valjevu i Leskovcu danas su na dobrovoljno služenje vojnog roka primljeni vojnici generacije „septembar 2023“, koji će se narednih šest meseci osposobljavati za vojnoevidencione specijalnosti rodova i službi Vojske Srbije.

Vojnici su po dolasku u kasarne prošli obavezne preglede, zadužili su naoružanje i opremu i potom su raspoređeni u jedinice, gde su ih komandiri upoznali sa pravima, obavezama i zadacima tokom služenja vojnog roka.

U narednih mesec i po dana oni će se, u centrima za osnovnu obuku, osposobljavati za rukovanje ličnim naoružanjem, izvođenje osnovnih taktičkih radnji i postupaka u borbi, obavljanje stražarske službe i unaprediće svoju fizičku sposobnost.

Potom sledi individualna specijalistička obuka za vojničke dužnosti u okviru roda odnosno službe, da bi drugi period služenja vojnog roka proveli u jedinicama Vojske Srbije na osposobljavanju za realizaciju kolektivnih zadataka.

Vojnici se još tokom služenja vojnog roka mogu prijaviti za prijem u profesionalnu vojnu službu, nakon čega će proći propisanu proceduru i steći uslove da stanu u stroj profesionalnih pripadnika Vojske Srbije.

Povezane vesti