Međunarodna taktička vežba „Platinasti vuk 24“

Ponedeljak, 10.6.2024 | Obuka
U organizaciji Vojske Srbije i Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, u bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“ se od 10. do 21. juna održava međunarodna taktička vežba obučavanja „Platinasti vuk 24“.

Cilj ove vežbe, za čije planiranje se kao osnov uzima Povelja Ujedinjenih nacija, je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja oružanih snaga partnerskih zemalja u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Učesnici vežbe uvežbavaće taktike, tehnike i procedure koje se primenjuju prilikom angažovanja u mirovnim operacijama, sa težištem na upotrebi neubojitog oružja. Borba u urbanoj sredini, odbrana baze, kontrola masovnog okupljanja i rad na kontrolnom punktu deo su predviđenih vežbovnih aktivnosti.

Organizacijom i aktivnim učešćem Vojske Srbije na vežbama iz serije „Platinasti vuk“, koje se održavaju od 2014. godine, podižu se kapaciteti i osposobljenost komandi i jedinica za planiranje, organizovanje i izvođenje međunarodnih vežbi, kao i sposobnosti jedinica ranga voda i čete za angažovanje u mirovnim operacijama.

Povezane vesti