Združena taktička vežba sa bojevim gađanjima snaga odbrane R. Srbije „Zajednički odgovor 2023“

Ponedeljak, 22.5.2023 | Obuka
Na više lokacija u Republici Srbiji rano jutros je počela združena taktička vežba sa bojevim gađanjima „Zajednički odgovor 2023“, tokom koje će snage Vojske Srbije i jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova uvežbavati izvođenje napadne operacije.

U vežbovnim aktivnostima učestvuju delovi Generalštaba Vojske Srbije, Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Komande za obuku, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, kao i sastavi Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, interventne i helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova.

Opšti cilj vežbe, koja se realizuje ove i sledeće nedelje, je unapređenje obučenosti i osposobljenosti snaga vojske i policije za zajedničko rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja borbene operacije.

U pripremnoj fazi, aktivnosti se realizuju na matičnim lokacijama jedinica, dok će u aktivnoj fazi, zajedničke snage na stalnim i privremenim poligonima uvežbavati izvođenje borbenih dejstava i operacija. U završnom delu će državnom rukovodstvu i javnosti biti prikazan deo vežbovnih aktivnosti na privremenom poligonu „Pešter“, kao i obučenost i opremljenost snaga vojske i policije. 

Kao deo priprema za realizaciju aktivnosti na terenu prethodne nedelje je izvedena komandno-štabna vežba podržana računarskim simulacijama „Odgovor 2023“, u okviru koje je, u simuliranom okruženju, proverena osposobljenost vežbajućih komandi za planiranje i izvođenje operacija.

Združene taktičke vežbe s bojevim gađanjem predstavljaju najkompleksniji oblik obuke u Vojsci Srbije. Njihovom realizacijom unapređuje se kako osposobljenost komandi za planiranje operacija i komandovanje snagama, tako i sposobnost jedinica za izvođenje borbenih dejstava, samostalno i u sadejstvu sa drugim sastavima.

Povezane vesti