Osnovna obuka vojnika na služenju vojnog roka

Utorak, 3.10.2023 | Obuka
U centrima za obuku Vojske Srbije u Somboru, Valjevu i Leskovcu u toku je realizacija osnovne obuke vojnika koji su služenje vojnog roka započeli početkom septembra.

Ova faza osposobljavanja traje mesec i po dana i identična je za vojnike svih specijalnosti. Za to vreme, vojnici se obuče za upotrebu ličnog naoružanja i vojne opreme, pravilno izvođenje osnovnih taktičkih radnji u napadu i odbrani i obavljanje dužnosti organa unutrašnje službe.

Posebna pažnja se pridaje praktičnom uvežbavanju strojevih i individualnih taktičkih radnji i postupaka na bojištu i realizaciji programskih gađanja, kako bi mladi vojnici stekli osnovna vojnička znanja i veštine i adekvatno se pripremili za obuku za upotrebu borbenih sredstava i vojne opreme svog roda, odnosno službe.

Na kraju ove faze osposobljavanja vojnike očekuje provera obučenosti za izvršavanje osnovnih individualnih zadataka, nakon čega sledi premeštaj u centre za specijalističku obuku.

Iako su tek nekoliko nedelja u vojsci, vojnici pokazuju visoku motivaciju i posvećenost na obuci i u realizaciji svih drugih zadataka. Mnogi od njih su već izrazili želju da postanu profesionalni vojnici Vojske Srbije, za šta mogu konkurisati još u toku služenja vojnog roka.

Povezane vesti