Obuka na oklopnim borbenim vozilima „lazar 3“

Sreda, 22.11.2023 | Obuka
U pešadijskom bataljonu Treće brigade kopnene vojske naoružanom oklopnim borbenim vozilima „lazar 3“ u toku je kolektivna obuka za izvođenje borbenih dejstava u odbrambenim i napadnim operacijama.

Obuka se izvodi na vežbovnom prostoru i u rejonu mirnodopske lokacije jedinice sa ciljem održavanja i unapređenja osposobljenosti pripadnika bataljona za borbenu upotrebu ovog savremenog oklopnog vozila i dodatnog osposobljavanja profesionalnih vojnika koji su u prethodnom periodu primili dužnost u jedinici.

U skladu sa planom obučavanja, posade „lazara“ i ukrcana streljačka odeljenja na poligonima praktično uvežbavaju taktičke radnje i postupke neophodne za efikasno izvršavanje borbenih zadataka u operacijama Kopnene vojske. Tokom obuke, oni unapređuju i ranije stečena znanja o sistemima i podsistemima vozila, naoružanju i održavanju ovog borbenog sredstva.

U narednoj fazi, očekuje ih realizacija taktičkih vežbi i bojevih gađanja u zimskim uslovima, što će biti još jedna prilika da se u praksi provere rezultati intenzivne obuke koju prolaze. 

Kontinuiranom realizacijom brojnih vežbovnih aktivnosti i praktične obuke na oklopnom borbenom vozilu „lazar 3“, obezbeđuje se visok nivo borbene gotovosti pešadijskog bataljona i ujedno poverenje posada u pouzdanost i efikasnost ovog sredstva, čijim su uvođenjem u naoružanje unapređeni pokretljivost, vatrena moć i zaštita pešadijskih jedinica prilikom izvođenja borbenih dejstava.

Povezane vesti