Vežba „Munjeviti udar 2021“ pokazala moć Vojske Srbije

Nedelja, 27.6.2021 | Obuka
Na privremenom poligonu „Pešter“, danas je u prisustvu vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića, potpredsednika Vlade i ministra odbrane dr Nebojše Stefanovića i načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića, izveden završni segment združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021“.

Više od 2300 pripadnika jedinica Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade prikazalo je odlučnost i vatrene mogućnosti snaga Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost države, sadejstvo združenih snaga u izvršavanju složenih vatrenih zadataka i odgovoru na krizne situacije, kao i borbene mogućnosti sredstava iz razvojnog programa Ministarstva odbrane.

Po završetku vežbe, vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike izrazio je zadovoljstvo uspešno izvedenom združenom taktičkom vežbom na privremenom poligonu „Pešter“, najvećoj u poslednjih nekoliko decenija
 
— Veoma sam ponosan na Vojsku Srbije. Želim da čestitam svim pripadnicima Vojske, načelniku Generalštaba gospodinu Mojsiloviću, ministru odbrane gospodinu Stefanoviću, Simoviću, Žarkoviću, ali i svim ovim divnim, mladim ljudima koji su fantastično izveli vežbu — istakao je predsednik Vučić nakon vežbe.
 
Predsednik Republike je ukazao na to da se danas, prvi put, na našem nebu moglo videti 11 „migova 29“, od čega je njih osam dejstvovalo raketama „vazduh–zemlja“, dok su ostale tri letelice potpuno modernizovane, sa radarima dometa do 110 kilometara.
 
— Time je lovačka avijacija Republike Srbije dobila posebnu snagu, ogromnu snagu. Nikada nismo bili ni blizu ove snage. Videli ste devet „orlova“, koji su svi ispaljivali navođene i nenavođene rakete po prvi put, odnosno, posle mnogo vremena raketu „maverik“ — naglasio je predsednik Vučić.

Na vežbi su se, kako je ukazao predsednik, mogla videti i četiri vazduhoplova „G-4“, odnosno, ukupno 25 lovaca i bombardera u vazduhu.
 
— Do pre nekoliko godina smo imali četiri ili pet, i to mnogo manjeg i slabijeg kvaliteta, tako da i to govori o povećanoj snazi. Videli ste najnovije tenkove T-72, modernizovane i opremljene, termovizijskim platnima prekrivene M-84 – naše tenkove — naglasio je predsednik Vučić dodajući da se na vežbi moglo videti 11 „pasarsa“ koji su dejstvovali topovima 40mm kao i baterija „pancira“ sa četiri oruđa, koji topovima 30 milimetara mogu da ispale 1500 metaka u minutu.
 
Predsednik Republike je istakao da ono na čemu mora da se radi i da se pojačava su bespilotne letelice, koje su već nabavljene, dodajući da će se naručivati nove.
 
— Snaga naše vojske biće drastično izmenjena i mnogo uvećana u narednih devet meseci i mislim da ovo pokazuje snagu države. To ne bi bilo moguće da nije veće finansijske snage naše zemlje — ocenio je predsednik Vučić.
 
On je izrazio posebno zadovoljstvo što je današnjoj vežbi prisustvovao i komandant Kfora, i zahvalio mu na tome, dodajući da sa jedinicama Kfora moramo da sarađujemo.
 
Predsednik je izrazio posebnu zahvalnost borcima i junacima sa Košara, jer je gotovo 240 boraca danas prisustvovalo vežbi, od kojih je sedam došlo iz Crne Gore.
 
— Veliko vam hvala, dragi borci, za vaše ogromno srce i hvala vam što ste ovde danas sa nama. Video sam sa kakvom su strašću pratili ovo što se danas moglo videti. Video sam kod njih i sreću i zadovoljstvo što je njihova vojska danas mnogo snažnija i što su oni i svojim ranama i svojom i požrtvovanošću svojih kolega i svojim životima doprineli da bismo danas imali neuporedivo snažniju vojsku — rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić je istakao da ćemo nastaviti ulaganje u našu armiju.
 
— Nas ne interesuje da bilo kome pretimo. Ne interesuju nas sukobi ni ratovi, ali nas interesuje da uvek možemo da budemo u stanju da svoju zemlju i svoj narod odbranimo. Ništa više i lepše od toga, ništa časnije od toga — naglasio je predsednik Vučić.
 
Predsednik je posebnu pažnju skrenuo na savremene i izuzetno dobro naoružane helikoptere, a posebno na dejstva helikoptera Mi-35 raketama „ataka“.
 
— Čestitam svim učesnicima i svim pripadnicima Vojske, čestitam generalu Mojsiloviću i ministru Stefanoviću. Hvala i Vama predsedniče Dodik što ste bili sa nama — rekao je predsednik Vučić izražavajući zahvalnost i stanovnicima Pešterske visoravni na razumevanju.
 
Vrhovni komandant je na kraju svog obraćanja pozvao građane da sutra, 28. juna, posete prikaz naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u Kragujevcu.

Snage Vojske Srbije su na „Pešteru“ izvele napadnu operaciju sa zadatkom: razbiti neprijatelja na pravcu napada, naneti mu što veće gubitke, primorati na izvlačenje i ovladiti rejonom neprijateljeve odbrane, a u sledećem zadatku uvesti sveže snage iz rezerve i preći u gonjenje neprijatelja do potpunog uništenja.

Glavninu snaga činila je Druga brigada kopnene vojske, ojačana bataljonom BRDM-2M, Tenkovskim bataljonom T-72M, divizionom samohodnih top-haubica 155 mm „nora“ B-52, pešadijskom četom na oklopnim vozilima „lazar 3“ i specijalnim snagama, uz podršku lovačke i lovačko-bombarderske avijacije, helikoptera, PVO sistema i daljinski pilotiranih vazduhoplova.

Vežbi su prisutvovali i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, predsedavajući Predsedništvu Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ministri u Vladi Republike Srbije, predstavnici diplomatskog i vojnodiplomatskog kora, verskih zajednica, lokalne samouprave, kao i veterani Bitke na Košarama.

Povezane vesti