Značajno unapređene sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i PVO

Utorak, 14.1.2020 | Iz jedinica
Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas u zgradi Komande vazduhoplovstva u Zemunu, analizi stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane za 2019. godinu, kojom je rukovodio komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković.

Nakon izvršene analize stanja, zaključeno je da je 2019. godina za srpsko ratno vazduhoplovstvo po mnogo čemu bila značajna i uspešna i da je srpsko ratno vazduhoplovstvo danas jedno od najsnažnijih u regionu, zahvaljujući opremanju avionima MiG-29 i novim helikopterima, nabavljenim posle 25 godina.

U 2019. godini nabavljena su četiri borbena helikoptera Mi-35M, tri borbeno-transportna helikoptera Mi-17V5, pet višenamenskih helikoptera H-145M, a u okviru vojno-tehničke pomoći Belorusije preuzeto je vlasništvo nad četiri aviona MiG-29. Takođe, u prethodnoj godini izvršen je prijem 14 aviona tipa „lasta V54“, modernizovano je 10 aviona tipa „orao“, a s modernizacijom će se nastaviti i u 2020. godini.

Jedan od značajnijih prošlogodišnjih zadataka čija je realizacija doprinela unapređenju operativnih sposobnosti je i obuka pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i PVO za rad na novim sredstvima, realizovana u zemljama odakle su sredstva nabavljena.

Analiza stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti pokazala je da je Ratno vazduhoplovstvo i PVO u 2019. godini uspešno realizovalo sve zadatke, započelo značajan proces modernizacije i postiglo vidljiva unapređenja.

Današnjem referisanju prisustvovali su članovi Kolegijuma ministra odbrane i proširenog Kolegijuma načelnika Generalštaba Vojske Srbije, komandanti brigada, bataljona i ustanova Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Povezane vesti