Obuka na samohodnim top-haubicama NORA B-52

Petak, 19.3.2021 | Obuka
Jedinice Mešovite artiljerijske brigade, na mirnodopskoj lokaciji izvode sadržaje kolektivne obuke u zimskim uslovima na samohodnim top-haubicama 155 mm B-52 M-15 „nora“.

Težište u obuci je na realizaciji priprema za posedanje vatrenog položaja i uvežbavanju za izvršenje posrednog gađanja ovim borbenim sistemom, koji vatrenu podršku ostvaruje snažnom, iznenadnom i brzom vatrom po ciljevima taktičkog, operativnog i strategijskog značaja.

U okviru realizacije kolektivnih zadataka, pripadnici jedinice se obučavaju za pravovremeno otkrivanje ciljeva, proračunavanje elemenata za gađanje na softverskom uređaju, neposredno rukovanje top-haubicom i komandovanje sistemom.

Samohodna top-haubica 155 mm B-52 M-15 „nora“ je potpuno automatizovani sistem, koji odlikuje visoka tačnost i preciznost artiljerijske vatre, uz minimalno vreme za posedanje i napuštanje vatrenog položaja i obradu podataka. Uvođenjem „nore“ u naoružanje Vojske Srbije unapređena je sposobnost Mešovite artiljerijske brigade za pružanje vatrene podrške jedinicama u izvođenju borbenih operacija.

Povezane vesti