Obeležavanje Dana vojnih veterana

Petak, 3.12.2021 | Kultura i tradicija
U komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije danas je nizom komemorativnih svečanosti obeležen Dan vojnih veterana — 4. decembar, u znak zahvalnosti i poštovanja za besmrtna dela boraca koji su se borili za slobodu otadzbine.

Povodom praznika, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije su uz vojne počasti položile vence i cveće kraj spomen-obeležja širom Republike Srbije starešinama i vojnicima stradalim u oslobodilačkim i odbrambenim ratovima.

Ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović su povodom Dana vojnih veterana priredili prijem za predstavnike vojnih veterana, veteranskih i tradicionalnih udruženja u Domu Garde u Topčideru.

U Domu Garde je održana i svečana akademija, kojoj su prisustvovali izaslanica vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike Suzana Paunović, ministar Stefanović i general Mojsilović sa članovima svojih kolegijuma, predstavnici crkava i verskih zajednica, vojni veterani i drugi gosti. Uz prigodan kulturno-umetnički program uručena su i vojna priznanja.

Dan vojnih veterana obeležava se u spomen na datum kada je 1912. godine potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu i kada je 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo zvanje „stari ratnik“, odnosno vojni veteran.

Povezane vesti