Obeležen Dan Vojnogeografskog instituta

Petak, 4.2.2022 | Kultura i tradicija
U Vojnogeografskom institutu „General Stevan Bošković“ u Beogradu danas je održana vojna svečanost povodom Dana ove naučnoistraživačke ustanove i Dana geodetske službe Vojske Srbije.

Na svečanom skupu u sedištu Instituta predstavljeni su najznačajniji rezultati rada ove ustanove u prethodnoj godini i najboljim pojedincima uručena priznanja i nagrade.

U osvrtu na postignute rezultate u godini za nama, istaknuti su posvećenost i profesionalan odnos zaposlenih u izvršavanju zadataka geotopografskog obezbeđenja Vojske Srbije, kao i njihov doprinos u jačanju istraživačko-razvojne i proizvodne delatnosti u oblasti geodezije, kartografije i geografskih informacionih sistema.

Dan Vojnogeografskog instituta i Dan geodetske službe obeležavaju se u spomen na 5. februar 1876. godine, kada je doneta odluka o formiranju Đeneralštaba srpske vojske, koji je u svom sastavu imao odeljenje namenjeno za premer Srbije za vojne potrebe. Tog dana je vojnogeodetska delatnost prvi put postala zasebna služba u srpskoj vojsci.

Povezane vesti