Obeležene godišnjice smrti vojvoda Mišića i Bojovića i generala Šturma

Utorak, 20.1.2009 | Kultura i tradicija

Povodom obeležavanja godišnjica smrti vojvoda Živojina Mišića i Petra Bojovića, kao i armijskog generala Pavla Jurišića Šturma, danas su položeni venci na njihove grobove na Novom groblju u Beogradu.

Povodom obeležavanja godišnjica smrti vojvoda Živojina Mišića i Petra Bojovića, kao i armijskog generala Pavla Jurišića Šturma, danas su položeni venci na njihove grobove na Novom groblju u Beogradu.

Pored predstavnika Ministarstva rada i socijalne politike i delegacije Ministarstva odbrane, na čelu sa brigadnim generalom Draganom Avrićem, vence su položili i članovi udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Vojvoda Živojin Mišić umro je 20. januara 1921. godine, Vojvoda Petar Bojović 19. januara 1945. godine, a armijski general Pavle Jurišić Šturm preminuo je 14. januara 1922. godine, svi u Beogradu.

U balkanskim ratovima Mišić je bio pomoćnik načelnika štaba Vrhovne komande vojvode Radomira Putnika i posebno se istakao pravilnom procenom situacije prvoga dana bitke na Bregalnici, kada je srpska Vrhovna komanda u Skoplju razmatrala pitanje na kojoj liniji će primiti odsudnu bitku. Usvajanje njegovog predloga imalo je presudan uticaj na dalji tok i konačan ishod odlučujuće bitke Drugog balkanskog rata.

U Prvom svetskom ratu, tokom Kolubarske bitke 1914. godine, Mišiću je predata komanda nad Prvom armijom, koja se najviše zahvaljujući njegovim ličnim naporima i znanju, pretvorila u formaciju sposobnu za borbu.

Bojović je u Prvom balkanskom ratu (1912–1913) bio načelnik štaba Prve armije, koja je izvojevala velike pobede u Kumanovskoj i Bitoljskoj bici. U Drugom balkanskom ratu 1913. protiv Bugarske bio je načelnik štaba Prve armije, koja je odnela pobedu u bici na Bregalnici. Učestvovao je u mirovnim pregovorima sa Turskom u Londonu 1913. godine.

Bojović je u januaru 1916. imenovan za načelnika štaba Vrhovne komande umesto bolesnog vojvode Radomira Putnika, a 1921. za načelnika Generalštaba na mesto preminulog vojvode Živojina Mišića.

Šturm je tokom balkanskih ratova komandovao Drinskom divizijom, koja se posebno istakla u Kumanovskoj bici, probivši tursku odbranu. Prvi svetski rat dočekao je na čelu Treće armije, s kojom je učestvovao u operacijama srpske vojske tokom jeseni 1914. godine, čija je posledica bila veličanstvena pobeda u Kolubarskoj bici.

Povezane vesti