Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u Čadu

Utorak, 23.3.2010 | Aktuelnosti

Državni sekretar dr Zoran Vesić predvodi delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koja od 21. do 23. marta boravi u poseti srpskom vojnosanitetskom timu u Čadu, angažovanom u okviru norveškog kontingenta u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija.

Državni sekretar dr Zoran Vesić predvodi delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koja od 21. do 23. marta boravi u poseti srpskom vojnosanitetskom timu u Čadu, angažovanom u okviru norveškog kontingenta u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija. U delegaciji su i pukovnik Željko Petrović, pomoćnik komandanta Združene operativne komande GŠ za operacije i potpukovnik Milan Ranković iz Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Sektora za politiku odbrane.

Zajedno sa delegacijom Srbije u Čadu boravi i delegacija Ministarstva odbrane Norveške, koju predvodi državni sekretar Espen Bart Eide. Državni sekretari Vesić i Eide iskoristili su priliku da razmene mišljenja u pogledu zajedničkog angažovanja pripadnika misije u budućnosti.

Prema rečima državnog sekretara Vesića, misija ujedinjenih nacija MINURCAT po svemu sudeći završiće se u maju, tako da će se i pripadnici Vojske Srbije najverovatnije vratiti kući tada. Državni sekretari Vesić i Eide saglasili su se u oceni da je zajedničko angažovanje vojnih lekara Srbije i Norveške veoma uspešno i da vodi proširivanju dalje saradnje. Vesić je istakao da će Norveška biti jedna od glavnih zemalja sa kojima će Srbija sarađivati kada su u pitanju misije UN.

Zajednička delegacija Srbije i Norveške sastala se i sa generalom Silađi Muhamedom Kanđijem, glavnokomandujućim misije MINURCAT. General Kanđi je pohvalio angažovvanje norveške poljske bolnice, čijem su radu značajno doprineli i srpski vojni lekari i tehničari, kao i štabni oficiri.

Da angažovanje norveško-srpskih vojnih lekara nije ostalo samo u okvirima osnovnog zadatka, medicinskog zbrinjavanja pripadnika misije UN u Čadu, svedoči i poseta bolnici u Abešeu, tokom koje su ljudi koji je vode odali priznanje našim lekarima i zahvalili im na pomoći koja je, kako su istakli, više puta spasila život obolelim lokalnim stanovnicima.

Pripadnici vojnosanitetskog tima Srbije sa radošću su primili posetu delegacije iz domovine, iskoristivši priliku da se iz prve ruke informišu o tekućim dogaćajima u zemlji. Oni su u čast gostiju, uveče pripremili i prigodan program.

Poseta državnog sekretara Vesića nastavlja se danas, a planirano je da se u Ndzameni, glavnom gradu Čada, sastane sa predstavnicima vlade te afričke zemlje, a tema razgovora je bilateralna saradnja.  

Povezane vesti