Poseta šefa Biroa Nacionalne garde SAD

Sreda, 7.6.2023 | Međunarodna saradnja
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sastao se danas sa šefom Biroa Nacionalne garde Sjedinjenih Američkih Država generalom Danijelom Hokansonom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Na sastanku je razgovarano o bezbednosnoj situaciji u svetu i regionu i dometima bilateralne vojne saradnje Srbije i SAD, sa težištem na saradnji Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja i mogućnostima za njeno unapređenje.

Sagovornici su se saglasili da je vojno-vojna saradnja dveju država, koja se u značajnoj meri odvija u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja, intenzivna i sadržajna i da doprinosi dostizanju interoperabilnosti i podizanju nivoa operativnih sposobnosti oružanih snaga. Zaključeno je da treba nastaviti sa realizacijom zajedničkih aktivnosti i iznalaženjem novih modaliteta saradnje koji daju konkretne i jasno vidljive rezultate, pre svega u domenu obuke, razvoja podoficirskog kora i sajber odbrane.

General Mojsilović je istakao da Vojska Srbije nastoji da bude odgovoran i kredibilan partner, da je posvećena nastavku saradnje u svim oblastima od obostranog interesa, kako sa Nacionalnom gardom tako i sa drugim sastavima Oružanih snaga SAD, i izrazio uverenje da će uspešna vojno-vojna saradnja dati snažan doprinos razvoju ukupnih odnosa Srbije i SAD.

Američku delegaciju, u čijem sastavu je i zamenik komandanta Nacionalne garde Ohaja brigadni general Stiven Rouds, danas su primili vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić i ministar odbrane Miloš Vučević.

Povezane vesti