Otvoren Regionalni taktički kurs civilno-vojne saradnje

Ponedeljak, 29.10.2018 | Civilno-vojna saradnja

Regionalni taktički kurs civilno-vojne saradnje, u organizaciji Odeljenja za civilno-vojnu saradnju Generalštaba Vojske Srbije, svečano je otvoren danas u kasarni „Banjica 2” u Beogradu.

Ceremoniji otvaranja kursa, pored načelnika Odeljenja za civilno-vojnu saradnju pukovnika Dragana Mesarovića, prisustvovali su general-major Ilija Todorov, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove GŠ VS, ambasadorka Kanade Keti Čaba i izaslanik odbrane Kanade pukovnik Roland Lavoa.

Cilj kursa je sagledavanje složenih uslova operativnog okruženja i pretnji bezbednosti koje nisu samo lokalnog i regionalnog već globalnog značaja. Kurs je prilika da slušaoci, njih 36, steknu potrebna osnovna znanja o civilno-vojnoj saradnji. Kurs se izvodi u dva dela, teoretski u Beogradu i praktični deo na bazi „Jug”.

Slušaoci kursa su pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pripadnici civilnih organizacija i institucija iz Srbije, kao i oružanih snaga Ukrajine, Bosne i Hercegovine i Gruzije. Kurs izvodi mešoviti tim šest instruktora iz Kanade, Holandije i Srbije.

- Ovogodišnji kurs ujedno predstavlja mali jubilej, 10 godina i nastavak tradicije koja je počela 2008. godine. Do sada je ovaj oblik usavršavanja završilo više od 300 učesnika iz 20 partnerskih zemalja iz regiona i sveta. Kurs se realizuje uz veliku pomoć i podršku Ministarstva odbrane Kanade i predstavnika oružanih snaga Kraljevine Holandije, rekao je na otvaranju pukovnik Mesarović.

Ovaj kurs je najznačajniji međunarodni oblik usavršavanja iz oblasti civilno-vojne saradnje Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i kao takav njegova realizacija predstavlja veliki izazov, uzimajući u obzir njegov međunarodni karakter, kao i praktičnu primenu stečenih teoretskih znanja tokom kursa.

Ambasadorka Kanade Keti Čaba zahvalila je Vladi Srbije i predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na gostoprimstvu i poželela uspešan kurs svim učesnicima.

Pored obrazovnog cilja, kurs je prilika pripadnicima Vojske Srbije da razmene stavove i iskustva po pitanjima civilno-vojne saradnje sa svim učesnicima kursa, civilima i kolegama iz inostranstva. 

Iva Kostović Nikoliš, MC Odbrana

Povezane vesti