Izvedena taktička vežba rečnih jedinica Srbije i Mađarske

Petak, 20.9.2019 | Obuka
U okviru bilateralne vojne saradnje, pripadnici Rečne flotile Vojske Srbije i Prvog puka za razminiranje Oružanih snaga Mađarske izveli su danas na privremenom poligonu Titel, na reci Tisi, multinacionalnu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem sa tematikom zaštite rečnog saobraćaja, pod nazivom „Gvozdeni mačak 2019“ („Iron cat 2019“).

Kroz sedam vežbovnih sekvenci zajedničkog angažovanja, prikazani su rad ronilaca i pontonira prilikom vađenja potonulog automobila iz reke, protivminska dejstva u pronalaženju, deaktiviranju i uništavanju postavljenih podvodnih mina, protivbrodska dejstva i razne varijante borbe protiv terorističkih grupa na vodi.

– Ovo je važna vežba za naše vojnike jer mi u Mađarskoj nemamo priliku da vršimo bojeva gađanja na vodi. Prikazana je odlična osposobljenost kako pojedinaca, tako i angažovanih jedinica. I ovogodišnja vežba je pokazala da je zajednička saradnja na nivou grupe brodova, uz izvođenje bojevih gađanja kao najvišeg izazova, zaista jedinstveni nivo naše saradnje – naglasio je brigadni general Atila Takač, glavni inspektor za Kopnenu vojsku Oružanih snaga Mađarske.

Ocenjujući vežbu uspešnom, kapetan bojnog broda Andrija Andrić, komandant Rečne flotile, istakao je da je prvi put izvršeno gađanje mešovite grupe brodova, a saradnja pripadnika dveju vojski, kao i do sada, bila je odlična.

Vežbu, na kojoj je bilo angažovano 90 pripadnika Rečne flotile, 29 pripadnika Prvog puka za razminiranje Oružanih snaga Mađarske i više plovnih objekata sa jedne i druge strane, kojom je rukovodio kapetan korvete Dalibor Tasić, pratili su sa palube broda posebne namene „Kozara“ brigadni general Zoran Nasković, komandant Prve brigade kopnene vojske, pukovnik Goran Stamenković, načelnik Odeljenja za obuku u komandi Kopnene vojske, i pukovnik Žolt Silađi, komandant Prvog puka za razminiranje Oružanih snaga Mađarske.

Za najbolje strelce proglašeni su mlađi vodnik Nemanja Ugren i desetar Janoš Pocok, kojima su brigadni generali Takač i Nasković uručili značke odličnog strelca.

Prva zajednička vežba Rečne flotile i Prvog puka za razminiranje Oružanih snaga Mađarske pod nazivom „Iron cat“ izvedena je 2011. godine na poligonu kod Titela, na Tisi, a sledeće godine u Varpaloti, na Dunavu u Mađarskoj. Narednih godina vežba se naizmenično održavala u Srbiji i Mađarskoj, a ovo je deveta zajednička vežba pripadnika rečnih jedinica dveju vojski.

Povezane vesti