Desantiranje ljudstva i tehnike u okviru vežbe „Slovensko bratstvo 2016“

Ponedeljak, 7.11.2016 | Obuka

Na aerodromu „Kovin“ danas su, u okviru multinacionalne vežbe „Slovensko bratstvo 2016“, pripadnici Oružanih snaga Ruske Federacije, Oružanih snaga Republike Belorusije i Vojske Srbije izveli deo prikaza obučenosti.

Prikazano je izvršenje specijalnog desanta, obezbeđenje desantne prostorije, izvršenje helikopterskog desanta, desantiranja glavnine snaga, formiranje operativnog rasporeda i izvršenje marša pomoćnih i glavnih snaga.
 
Prikazu su prisustvovali zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, oružanih snaga Ruske Federacije i Republike Belorusije i lokalne samouprave.

Komandant Specijalne brigade Vojske Srbije brigadni general Zoran Veličković istakao je, posle vežbe, da su danas u složenim vremenskim uslovima pripadnici triju vojski uspešno realizovali zadatke u protivterorističkoj operaciji.

– Danas smo ovde mogli da vidimo izvođenje specijalnih desanata padobranima tipa „krilo“, helikopterski desant, desant glavnih snaga sa tehnikom za izvođenje protivterorističkih dejstava, kao i spajanje tehnike i ljudstva i formiranje operativnog rasporeda za realizaciju daljih zadataka – naglasio je general Veličković dodajući da će se u narednim danima nastaviti izvođenje planiranih zadataka u okviru vežbe „Slovensko bratstvo 2016“, sutra na poligonu „Orešac“, gde će se izvesti planirana gađanja, a u sredu je planiran težišni deo vežbe na poligonu „Pasuljanske livade“.

Kao oficir za planiranje vežbe, general Veličković je današnji rad ocenio ocenom „odlično“, a prema njegovim rečima, u okviru međunarodne vojne saradnje nastaviće se sa realizacijom ovakvih vežbi u cilju bezbednosti naše države i mira u svetu.
 
– U teškim meteo-uslovima, iz vojnog transportnog aviona izvršen je desant tri vozila BMD-2 i više od 80 naših pripadnika, a obezbeđenje rada na kopnu izvršila je bespilotna letelica „tahjon“ – naglasio je načelnik Odseka za izviđanje vazdušno-desantnih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije general-major Oleg Olegovič Poljgujev ocenivši odličnom ocenom zadatke jedinica specijalne namene koje su učestvovale u ovom zadatku.

Prvi zamenik načelnika štaba Komande za specijalne operacije Oružanih snaga Belorusije pukovnik Oleg Ivanovič Pejčevski zahvalio je rukovodstvu Vojske Srbije što su im omogućili da učestvuju u vežbi „Slovensko bratstvo 2016“.
 
– Rukovodstvo vežbe je ocenilo dejstva ruskih, beloruskih i srpskih snaga kao odlične, hrabre i jake, što je veoma bitno za našu saradnju – istakao je pukovnik Pejčevski dodajući da je ovo iskustvo veoma dragoceno za pripadnike beloruske vojske u cilju održavanja ovakve vežbe sledeće godine u Belorusiji.

Tokom današnjeg prikaza korišćeni su avioni iljušin Il-76, helikopteri Mi-8, Mi-17, gazela i gama, borbena vozila pešadije (BVP-80), oklopni izviđački automobili (BRDM-2), okloni transporteri (BMD-2), policijska borbena vozila, samohodne haubice 122 mm, dronovi, bespilotne letelice i druga sredstva.
 
Multinacionalna vežba „Slovensko bratstvo 2016“ realizuje se od 3. do 9. novembra 2016. godine na intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“, automatizovanom strelištu „Orešac“ i aerodromima „Kovin“ i „Batajnica“. Na taktičkoj vežbi učestvuje 212 pripadnika Vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Ruske Federacije, 56 pripadnika Oružanih snaga Republike Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije.

Reč je o nastavku saradnje između Vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Ruske Federacije i Specijalne brigade Vojske Srbije započete izvođenjem vežbe „Srem 2014“, koja je realizovana u Srbiji.

Povezane vesti