Nastavljena takmičenja u vojničkim veštinama Kopnene vojske

Petak, 7.9.2018 | Obuka

U protekloj nedelji održana su još četiri takmičenja u kojima su se u poznavanju znanja i veština takmičili pripadnici rodova pešadije i artiljerije i službi logistike, na nivou Kopnene vojske.

U Kopnenoj vojsci održana su još četiri takmičenja u kojima se u poznavanju znanja i veština takmičili pripadnici rodova pešadije i artiljerije i službi logistike. 

Takmičenje u individualnim specijalističkim vojnim veštinama roda pešadije, organizovano je u kasarni „Stevica Jovanović“ u Pančevu, a domaćin takmičenja bila je Prva brigada. 

Najbolji pripadnici roda pešadije iz jedinica Kopnene vojske, imali su prilike da se takmiče u disciplinama: kretanje po nepoznatom terenu, postavljanje mina, gađanje iz automatske puške i ručnom bombom, savlađivanje prirodnih i veštačkih prepreka i brojne druge. Takmičenje se odvijalo na stazi dužine oko 12 kilometara, koju su takmičari morali da savladaju pod punom opremom i na strelištu, na kome su se takmičili u gađanju. 

Nakon viteškog nadmetanja, proglašeni su najbolji. Prvo mesto osvojio je razvodnik Dragoslav Avramom iz Prve brigade, drugi je bio vodnik Ivan Jeremić iz Specijalne brigade, dok je treće mesto osvojio vodnik Milan Savić iz Treće brigade. 

U kasarni „Mija Stanimirović“ u Nišu, organizovano je takmičenje u individualnim specijalističkim vojnim veštinama roda artiljerije specijalnosti izviđač, računač i topograf, čiji je domaćin takmičenja bila Mešovita artiljerijska brigada.

Prvo mesto na tamičenju izviđačke specijalnosti, osvojio je desetar Saša Milenković Mešovite artiljerijske brigade, a drugo i treće mesto stariji vodnik prve klase Aleksandar Stepanović i stariji vodnik Bojan Mitić, iz iste jedinice. Najbolji računač bio je razvodnik Marinko Marinković iz Mešovite artiljerijske brigade, drugo mesto pripalo je desetaru Milanu Periću iz iste jedinice, a treće starijem vodniku prve klase Dejanu Đokiću iz Treće brigade. Za najboljeg topografa proglašen je zastavnik Zoran Milošević iz Mešovite artiljerijske brigade, drugi je bio vodnik Ivan Dinić iz iste jedinice, dok je treće mesto osvojio razvodnik Dušan Nikolić iz Četvrte brigade. 

Takmičenje u vojnim veštinama roda artiljerije (LRSV 128mm M77 „Oganj“), organizovano je u kasarni „Stefan Nemanja“ u Raškoj, a domaćin takmičenja bila je Druga brigada. Takmičari iz sastava Kopnene vojske bili su u prilici da odmere svoje snage u disciplinama kao što su spremanje oruđa za paljbu-ručno, usmeravanje oruđa i provera usmerenosti oruđa pomoću artiljerijske busole, spremanje oruđa za marš-ručno, nišanjenje pri posrednom gađanju, provera i podešavanje paralelnosti optičke ose panorame i cevi.
 
Nakon dva takmičarska dana, za najboljeg nišadziju proglašen je razvodnik Novica Ljujić iz 24. diviziona samohodnih višecevnih lansera raketa Druge brigade, odakle je i najbolja posluga „Ognjeva“.

Na takmičenju logističkih službi u kolektivnim veštinama, koje je održano u kasarnama „Mija Stanimirović“ i „Knjaz Mihajlo“ u Nišu, takmičila su se kuvarska i vatrogasna odeljenja, kao i sanitetske ekipe. Domaćini ovog prvog po redu takmičenja bile su Mešovita artiljerijska brigada i Treća brigada Kopnene vojske.

Najbolja kuvarska odeljenja iz jedinica Kopnene vojske, svoja znanja i veštine odmeravala su u spretnosti u razvijanju i uređenju rejona razmeštaja kuvarskog odeljenja, pripremi zadatog obroka i drugom. Najbolje vatrogasne ekipe svoje znanje i spretnost cenile su u radu sa navalnim vozilom, postavljanju hidrantskog nastavka, razvlačenju vatrogasnih cevi i upotrebi vatrogasnih aparata, dok su se sanitetske ekipe takmičile u primeni postupaka na mestu povređivanja i trijaži povređenih, ukazivanju prve i opšte medicinske pomoći i evakuaciji i transportu povređenih. 

Za najbolje kuvarsko i najbolje vatrogasno odeljenje, proglašena su odeljenja iz Treće brigade Kopnene vojske, dok je titulu najbolje sanitetske ekipe, odnela ekipa Mešovite artiljerijske brigade.

Povezane vesti