Obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije

Utorak, 15.2.2022 | Kultura i tradicija
Dan državnosti Republike Srbije obeležen je danas nizom manifestacija uz najviše državne i vojne počasti.

Vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić uručio je danas povodom Dana državnosti odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Ukazom predsednika Republike 250. raketna brigada za PVD odlikovana je Ordenom belog orla sa mačevima trećeg stepena, a među odlikovanima  je i 129 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Izaslanik vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića generalni sekretar predsednika Republike Suzana Paunović, uz najviše vojne počasti, himnu Republike Srbije i svečani stroj Garde, položila je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali. U pratnji izaslanika predsednika Republike bili su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-potpukovnik Duško Žarković.

Nakon polaganja venca, u spomen-knjigu gospođa Paunović je napisala:
„U spomen neznanom junaku, svim neznanim i znanim junacima koji su svoje živote dali za slobodu Srbije, u znak večne zahvalnosti i poštovanja. Svojom žrtvom učinili ste nerazrušivim temelje naše slobode i nezavisnosti. Vama u večan spomen, nama i potomstvu u večan nezaborav.“  

Centralnu državnu ceremoniju povodom proslave Sretenja – Dana državnosti Srbije, u memorijalnom kompleksu u Orašcu predvodila je predsednica Vlade Ana Brnabić. Svečanosti su prisustvovali narodni poslanici, ministri u Vladi Srbije, predstavnici institucija Republike Srpske, sveštenstva i diplomatskog kora, a delegaciju Vojske Srbije predvodio je zamenik načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković.

U okviru obeležavanja današnjeg praznika, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je venac u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Današnjim aktivnostima na obeležavanju Dana državnosti Republike Srbije prethodila je počasna artiljerijska paljba sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa sa Savske terase na Kalemegdanu koju je, u skladu sa naređenjem vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića, izvršila Garda Vojske Srbije.

Dan državnosti Republike Srbije – Sretenje je državni praznik kojim se obeležavaju dva značajna istorijska datuma bitna za kulturno-istorijski i nacionalni identitet Srba. Tog dana 1804. godine, srpski ustanici predvođeni Karađorđem, na zboru u Orašcu odlučili su da podignu Prvi srpski ustanak. Istog datuma 1835. godine u Kragujevcu je donet Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije.

Povezane vesti