Ukazi o unapređenjima i postavljenjima oficira Vojske Srbije

Petak, 21.4.2023 | Aktuelnosti
Izaslanik vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević uručio je danas oficirima Vojske Srbije ukaze predsednika Republike Aleksandra Vučića o unapređenjima i postavljenjima na nove dužnosti.

Svečanosti u Domu Garde na Topčideru prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

U čin brigadnog generala unapređeni su pukovnici Predrag Kraljević, Dragan Arsenijević i Milan Lazić. Brigadni general Brane Krnjajić postavljen je na dužnost zamenika komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO, a pukovnik Milan Elenkov na dužnost komandanta 204. vazduhoplovne brigade.

Ministar Vučević je, čestitajući oficirima koji su unapređeni i postavljeni na nove dužnosti, rekao da je u skladu sa Zakonom o Vojsci Srbije i njime propisanim ovlašćenjima ministra odbrane, predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, a na osnovu konsultacija sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, predložio unapređenje i postavljenje na dužnosti za pet oficira.

— Danas imam čast da vam u ime predsednika Republike čestitam na zasluženim unapređenjima i postavljenjima. Gospodo unapređeni i postavljeni oficiri, verujem da ćete opravdati ukazano poverenje. Imajte uvek na umu da je to poverenje koje u vas ima država Srbija, naša otadzbina i da njoj stojite odgovorno. Želim da sa ponosom nosite svoje nove činove naše slavne vojske i obavljate nove dužnosti. Podsećam vas na životnu istinu da napredovanje u časti, napredovanje u karijeri podrazumeva još veću predanost i veću odgovornost, još veću  mudrost i veću staloženost. Možda iznad svega još veću posvećenost i odanost prema državi i vojsci, prema svome narodu. Tom ljubavlju mora biti prožet svaki vaš radni dan. To je naš posao, to je vaš posao i priziv od Boga i na to moramo biti ponosni, na to morate biti ponosni, jer od tog poziva nema uzvišenijeg posla. Obezbediti mir je zadatak koji sa radošću i ponosom primamo, jer od toga nema veće časti — naglasio je ministar Vučević.

Brigadni general Predrag Kraljević rođen je 1969. godine u Imotskom. U profesionalnoj vojnoj službi je od 1992. godine. Završio je Vojno-tehničku akademiju 1992. godine, Komandno-štabno usavršavanje 2005. i Generalštabno usavršavanje 2010. godine. Na dužnosti je načelnika Vojnog kabineta predsednika Republike Srbije.

Brigadni general Dragan Arsenijević rođen je 1971. godine u Beogradu. U profesionalnoj vojnoj službi je od 1994. godine. Završio je Vojnu akademiju 1994. godine, specijalističke akademske studije 2006. i Generalštabno usavršavanje 2020. godine. Na dužnosti je načelnika Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove (J-2) Generalštaba Vojske Srbije.

Brigadni general Milan Lazić rođen je 1971. u Požegi. U profesionalnoj vojnoj službi je od 1995. godine. Završio je Vojnu akademiju 1995. godine, Komandno-štabno usavršavanje 2009. i Generalštabno usavršavanje 2020. godine. Na dužnosti je načelnika Uprave Vojne policije.

Brigadni general Brane Krnjajić rođen je 1969. godine u Francuskoj. U profesionalnoj vojnoj službi je od  1992. godine. Završio je Vazduhoplovnu vojnu akademiju 1992. godine, Komandno-štabno usavršavanje 2008. godine, Generalštabno usavršavanje 2014. godine i Visoke studije bezbednosti i odbrane 2020. godine. Do sada je obavljao dužnost komandanta 204. vazduhoplovne brigade Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Pukovnik Milan Elenkov rođen je 1972. godine u Dimitrovgradu. U profesionalnoj vojnoj službi je od 1995. godine. Završio je Vojnu akademiju 1995. godine, Komandno-štabno usavršavanje 2009. godine, Generalštabno usavršavanje 2018. godine. Do sada je obavljao dužnost zamenika komandanta 204. vazduhoplovne brigade Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Povezane vesti