Dan državnosti Srbije

Četvrtak, 15.2.2024 | Kultura i tradicija
Sretenje — Dan državnosti Srbije obeležen je nizom manifestacija na državnom i lokalnom nivou, u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdan i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije.

Centralnu državnu ceremoniju održanu tim povodom u memorijalnom kompleksu u Orašcu predvodio je izaslanik vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike, ministar odbrane Miloš Vučević, dok je delegaciju Vojske Srbije predvodio zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Želimir Glišović. Svečanosti su prisustvovali članovi Vlade Srbije, predstavnici institucija Republike Srbije i Republike Srpske, sveštenstva i diplomatskog kora.

Pripadnici Vojske Srbije učestvovali su i u davanju vojnih počasti na državnoj ceremoniji na Oplencu, gde je venac u svojstvu izaslanika predsednika Republike položio ministar odbrane Miloš Vučević, kao i na komemorativnim skupovima povodom Dana državnosti širom zemlje. Učestvovali su i u davanju vojnih počasti na ceremoniji svečanog uručenja odlikovanja iz nadležnosti predsednika Republike, kojoj su prisustvovali ministar odbrane i načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Povodom najvećeg državnog i nacionalnog praznika, Reprezentativni orkestar Garde večeras je zajedno sa Policijskim orkestrom Ministarstva unutrašnjih poslova održao promenadni koncert u Beogradu.

Današnjim aktivnostima je prethodila počasna artiljerijska paljba u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, uz defile plovila Rečne flotile Savom i Dunavom, kao i prikaz naoružanja i vojne opreme u Nišu i prelet aviona i helikoptera Vojske Srbije iznad većih gradova.

Povezane vesti