Proslava Dana Treće brigade kopnene vojske

Petak, 7.10.2016 | Kultura i tradicija

U niškoj kasarni „Knjaz Mihailo“ danas je održana svečanost povodom 7. oktobra – Dana Treće brigade kopnene vojske.

Svečanosti su prisustvovali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, episkop raško-prizrenski i administrator niške eparhije Teodosije, gradonačelnik Niša Darko Bulatović, komandanti jedinica i ustanova Kopnene vojske i garnizona Niš, načelnici Nišavskog i Topličkog upravnog okruga Aleksandar Cvetković i Nebojša Vukadinović, predsednici i predstavnici opština, boračkih organizacija, Organizacije rezervnih vojnih starešina, vojnih penzionera, škola i ustanova grada Niša.

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović čestitao je pripadnicima Treće brigade krsnu slavu i dan jedinice i tom prilokom naglasio: „Treća brigada uspešno izvršava sve zadatke dugi niz godina. Moramo da budemo uporni, dosledni, istrajni i nadati se boljoj opremi, a osposobljenost je nešto na čemu ćemo raditi i tako biti pravi naslednici našeg Gvozdenog puka, na koji smo ponosni svi, ne samo iz Treće brigade, već i iz Kopnene vojske i Vojske Srbije. Vojnici, oficiri i podoficiri Gvozdenog puka bili su silni vojnici, ali i naša Treća brigada je jedinica koja uspešno realizuje zadatke novog doba, kako u našoj zemlji, tako i van Srbije. Nadamo se boljoj opremljenosti u narednom periodu a naravno da ćemo nastaviti sa obukom i usavršavanjem naših ljudi i težiti da budemo što bolji“.

Komandant Treće brigade kopnene vojske brigadni general Mile Jelić se u svom obraćanju osvrnuo na istorijat drugog pešadijskog puka Knjaz Mihailo i naglasio da su operativne sposobnosti brigade u protekloj godini izgrađivane i održavane na zahtevanom nivou, sa težištem na osposobljavanju komandi i jedinica.

Prelazna zastavica za najbolju četu pripala je izviđačkoj četi komandnog bataljona, kojom komanduje major Lazar Kalat.

Dan Treće brigade kopnene vojske slavi se 7. oktobra u spomen na dan kada je, u Prvom  balkanskom  ratu, Drugi pešadijski puk „Knjaz Mihailo“, čije tradicije nastavlja Treća brigada KoV, krenuo u rat. Ovaj puk učestvuje u Kumanovskoj, Prilepskoj i Bitoljskoj bitki. U Drugom balkanskom ratu, u Bregalničkoj bici, zbog energičnosti, siline i neprobojnosti odbrane, od protivnika dobija epitet „gvozdeni“.

Povezane vesti