Poseta komandanta Komande združenih snaga NATO-a u Napulju

Sreda, 11.10.2023 | Međunarodna saradnja
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju admiral Stjuart Manč, koji je ujedno i komandant pomorskih snaga Sjedinjenih Američkih Država u Evropi i u Africi, boravio je juče i danas u poseti Republici Srbiji.

Sa američkim admiralom su danas, u odvojenim susretima, razgovarali vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić, ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

General Mojsilović je sa admiralom Mančom razmenio mišljenja i stavove o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu i perspektivama saradnje Vojske Srbije i komande u Napulju, s težištem na situaciji na Kosovu i Metohiji, budući da su međunarodne snage u Pokrajini u nadležnosti ove komande.

U razgovoru je ocenjeno da je dosadašnja saradnja konstruktivna i profesionalna i da naše partnerstvo, koje se odvija uz potpuno poštovanje politike vojne neutralnosti Republike Srbije, doprinosi miru i stabilnosti u regionu. Izražena je i spremnost za nastavak saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, pre svega onim koje se odnose na razvijanje sposobnosti za učešće u multinacionalnim operacijama.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je komandantu južnog krila NATO-a prezentovao stavove i poglede naše strane na stanje bezbednosti na Kosovu i Metohiji, kao i na izazove, rizike i pretnje sa kojima se suočavaju Srbi u Pokrajini, ali i čitav region.

General Mojsilović je istakao da, u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i svim potpisanim sporazumima, Republika Srbija i dalje vidi Kfor kao jedinog legitimnog bezbednosnog aktera u Pokrajini, i da zato od komande u Napulju očekuje da preduzme korake koji će omogućiti bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve, a pre svega za građane srpske nacionalnosti.

Povezane vesti