Decenija rada Vojnobezbednosne agencije

Četvrtak, 26.12.2013 | Aktuelnosti

U Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba danas je održana svečanost povodom deset godina od kada je Vojnobezbednosna agencija predstavljena javnosti pod tim, novim imenom 26. decembra 2003. godine. Tom prilikom, u znak zahvalnosti za podršku i pomoć VBA u izvršavanju složenih i odgovornih zadataka, direktor agencije Svetko Kovač dodelio je plakete visokim državnim i vojnim zvaničnicima.

U Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba danas je održana svečanost povodom deset godina od kada je Vojnobezbednosna agencija  predstavljena javnosti pod tim, novim imenom 26. decembra 2003. godine.

Tom prilikom, u znak zahvalnosti za podršku i pomoć VBA u izvršavanju složenih i odgovornih zadataka, direktor agencije Svetko Kovač dodelio je plakete visokim državnim i vojnim zvaničnicima, među kojima i načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Ljubiši Dikoviću, predstavnicima bezbednosno-obaveštajne zajednice i sudske vlasti, tela za nadzor i kontrolu rada službi bezbednosti, kao i nezavisnim državnim organima, sa kojima je tokom proteklih deset godina ostvarivala uspešnu saradnju.

Govoreći o značaju jubileja VBA, ministar odbrane Nebojša Rodić, podsetio je na značaj reformi u proteklom periodu, izražavajući veliko zadovoljstvo činjenicom da se danas ostvaruje, pre svega, civilna kontrola rada službe.

— Dragocena je i saradnja sa nevladinim sektorom, za koju mislim, da u narednom periodu treba da bude agresivnija i intenzivnija. Ta parlamentarna kontrola, je ustvari, transparentnost ma koliko to izgledalo kontradiktorno samom biću postojanja VBA. Ali su promene evidentne i pravi profesionalci mogu da ih uvide samo u stvaranju što većeg opsega u kome slobodno, ali zakonito deluju — istakao je ministar Rodić, posebno naglašavajući reč „zakonito“ smatrajući da smo sada ušli u fazu kada to polje radnog angažovanja postaje omeđeno na način na koji nikada više ne može da bude dovedeno u pitanje. Ministar je ukazao na strukturu koju danas ima VBA, poručujući da ta služba u budućnosti treba da deluje "ubojitije".

Prema rečima direktora Kovača, od promocije, 2003. godine, do danas, VBA se istovremeno reformisala i rešavala aktuelne bezbednosne probleme u Republici Srbiji, među kojima je su oni koji su proistekli iz jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, saradnje sa Haškim tribunalom, suprotstavljanja organizovanoj kriminalnoj delatnosti i korupciji, otkrivanju i dokumentovanju ratnih zločina i kontraobaveštajne zaštite najvažnijih ličnosti, objekata i aktivnosti.

— Uslov uspešnog funkcionisanja bezbednosno-obaveštajnog sistema jeste dobra saradnja i koordinacija između svih njegovih delova. Mislim da je sadašnja saradnja između Vojnobezbednosne agencije i Bezbednosno-informativne agencije, Vojnoobaveštajne agencije i Ministarstva unutrašnjih poslova, posebno Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Žandarmerije i Uprave za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata, na visokom nivou i da doprinosi uspešnom funkcionisanju bezbednosno-obaveštajnog sistema Republike Srbije — naglasio je Kovač.

On je podsetio da je osnov za otpočinjanje reformi bio  Zakon o službama bezbednosti SRJ iz jula 2002. godine, koji je bio prvi zakon na ovim prostorima kojim je uređen rad službi bezbednosti, kao i da je Vojna služba bezbednosti započela reforme opterećena nasleđem prošlosti, posledicama građanskog rata i raspada bivše Jugoslavije i JNA, bombardovanjem 1999. godine, odnosno posledicama postkonfliktnog i postautoritarnog društva.

— Zakon o Vojnobezbednosnoj i Vojnoobaveštajnoj agenciji donet je 2009. godine  i u njemu su  prvi put na transparentan način definisane procedure odobravanja primene i korišćenja rezultata primene mera nadzora — zaključio je Svetko Kovač.

Povezane vesti