Predsednik Vučić: Imaćemo više helikoptera nego ikada ranije

Utorak, 25.6.2019 | Aktuelnosti

Stigao prvi „Erbasov“ helikopter H-145M za Vojsku Srbije


Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić i izvršni direktor kompanije “Erbas” Bruno Even danas su na sajmu naoružanja i vojne opreme „Partner 2019“ svečano otkrili prvi od devet „Erbasovih“ helikoptera H-145M opremljen našim naoružanjem. Takođe, izvršni direktor kompanije „Erbas“ svečano je uručio Sertifikat za održavanje helikoptera „Gazela“ Vazduhoplovnom zavodu „Moma Stanojlović“.

Posle tog svečanog čina, izvršni direktor kompanije “Erbas” uručio je „ključ“ helikoptera predsedniku Srbije, koji je potom isti predao načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Milanu Mojsiloviću.

Ceremoniji su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović i komandant RV i PVO general-major Duško Žarković.

Predsednik Vučić naglasio je da ukupno devet helikoptera treba da stigne – pet za Vojsku Srbije, a četiri za Policiju.

– Naručili smo još tri “super pume”. To su najbolji i najskuplji helikopteri koje smo mogli da naručimo. Ukupno smo 12 letelica naručili od “Erbasa”, a naručivaćemo ih još. Ove godine ćemo dobiti više helikoptera nego što smo ih imali u naoružanju Vojske Srbije i Policije u prethodnom periodu i prethodnim decenijama, i onda će vam biti jasno koliko je Srbija napredovala u finansijskom smislu, koliko sebe može da opremi za vanredne situacije i koliko može da postigne bolje uslove za očuvanje svog integriteta i odbranu svoje zemlje, rekao je predsednik Vučić.

On je zahvalio “Erbasu” na dosadašnjoj saradnji i istakao da se nada još boljoj saradnji u budućnosti – “da vi ne kasnite, a mi da plaćemo na vreme”.

– Srbija ima ugled u svetu zato što plaća svoje obaveze bez dana kašnjenja. To je ogromna razlika u odnosu na sve ono što smo imali ranije. Niko ranije nije hteo da radi sa nama, jer je znao da nemamo ni “dinara” u dzepu, a s druge strane i da imamo nikada ništa ne bismo platili na vreme. Za ovih devet helikoptera H-145M smo dali 105 miliona evra, a država Srbija plaća bez dana zakašnjenja. Mi se time ponosimo i ja to ne krijem od vas. Ponosimo se jer nikome ne dugujemo ništa, plaćamo sve obaveze, ponašamo se kao odgovorna država. Gospodin Even će sa nama imati još mnogo posla, na zadovoljstvo radnika i rukovodstvo “Erbasa”, a i mi ćemo na naše zadovoljstvo sa njima imati još mnogo posla. Ponosan sam na našu zemlju što je za relativno kratko vreme uspela da izađe iz duboke krize i da danas bude pouzdan partner svim najboljim, najmoćnijim i najvažnijim svetskim kompanijama kao što je “Erbas”. Ovo su građani Srbije zaslužili, zaključio je predsednik Republike.

Prema rečima Bruna Evena, u godini kada ta kompanija proslavlja 50 godina postojanja još jedan od razloga za slavlje i zadovoljstvo je upravo saradnja sa Republikom Srbijom. On je istakao da je još pre nekoliko meseci predsedniku Vučiću obećao da će “Erbas” učiniti sve što može kako bi na vreme uručili prvi helikopter i izrazio veliku sreću i zadovoljstvo što je to obećanje i ispunjeno.

Današnja svečanost upriličena je povodom uručivanja prvog od devet helikoptera H-145M. Sastavni deo ugovora o nabavci helikoptera H-145M je i projekat Industrijske saradnje koji predviđa podršku kompanije „Erbas“ našim proizvodnim i naučno-istraživačkim institucijama u pribavljanju kvalifikacija i sertifikata i omogućava učešće u širokom spektru kooperantskih mogućnosti kompanije „Erbas“.

Za Ministarstvo odbrane, u segmentu industrijske saradnje, najznačajniji su projekti koji se odnose na unapređenje i sertifikaciju kapaciteta Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“ za održavanje i proizvodnju delova helikoptera „Gazela“, što je danas zvanično potvrđeno svečanim uručivanjem Sertfikata Vazduhoplovnom zavodu „Moma Stanojlović“.

Na današnjoj svečanosti upriličeno je i svečano potpisivanje Ugovora o Servisnom centru između predstavnika JP „Jugoimport-SDPR“ Miroslava Mijatovića, direktora Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“ pukovnika Despota Jankovića i predstavnika kompanije „Erbas“ Tomasa Hajna.

Povezane vesti