Pripadnici Vojske Srbije priznanje za najplemenitiji podvig godine

Sreda, 3.4.2024 | Aktuelnosti
Stariji vodnik prve klase Tamara Morović, pripadnica Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“, ovogodišnji je dobitnik Zlatne plakete za najplemenitiji pojedinačni podvig koju dodeljuju „Večernje novosti“.

Priznanje joj je uručeno danas na svečanosti u Skupštini Grada Beograda, na kojoj su uručene zlatne i srebrne plakete pojedincima i organizacijama u tradicionalnoj akciji „Najplemenitiji podvig godine“. Svečanosti je prisustvovao ministar odbrane Miloš Vučević.

Tamara je pokazala neverovatnu hrabrost i nesebičnost kada je, ne oklevajući ni tren, donirala deo jetre u želji da spase život svom kolegi Dušanu Kuškovskom, obolelom od autoimune bolesti. Članovi žirija, kojem je predsedavao akademik Matija Bećković, ocenili su da Tamarino delo nije samo podvig plemenitosti, već i herojski čin, jer je kao samohrana majka rizikovala i svoj život i budućnost da bi produžila život nekom s kim nije u srodstvu.

Zlatne plakete „Večernjih novosti“ dodeljene su za najplemenitiji pojedinačni, kolektivni i dečji podvig, a jedna je dodeljena posthumno. Ove godine je, izuzetno, uručena i Zlatna plaketa za kolektivni dečji podvig.

Specijalne srebrne plakete uručene su pojedincima i organizacijama iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Severne Makedonije koji su svojom humanošću i nesebičnošću obeležili 2023. godinu.

Povezane vesti