Sastanak SEDM na nivou zamenika načelnika generalštabova

Četvrtak, 4.6.2020 | Međunarodna saradnja
Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković učestvovao je na sastanku Procesa saradnje ministara odbrane Jugoistočne Evrope (SEDM) u formatu zamenika načelnika generalštabova, koji je realizovan putem video-konferencije.

Inicijativu za realizaciju sastanka putem video-konferencije svojim učešćem su podržale sve zemlje-članice inicijative SEDM (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Italija, Rumunija, Severna Makedonija, Slovenija, Turska, Ukrajina, Hrvatska i Crna Gora). 

Tokom sastanka referisano je o aktivnostima SEDM od poslednjeg sastanka u formatu zamenika načelnika generalštabova koji je realizovan u Skoplju u junu 2019. godine. Pored zaključaka sa održanih konferencija predstavljene su aktivnosti i ostvareni napredak u okviru projekata SEDM. Takođe, prezentovane su i aktivnosti brigade Jugoistočne Evrope (SEEBRIG). Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane težišno učestvuju u projektima Interkonekcija vojnih bolnica IMIHO, Uloga žena lidera u oblasti odbrane i bezbednosti i Projektu za uspostavljanje stalnog Portala SEDM.

Na kraju sastanka usvojena je Zajednička izjava gde je ocenjeno da su oružane snage svih zemalja imale ključnu ulogu u pružanju podrške civilnim vlastima u borbi protiv koronavirusa kao i da posvećenost država članica regionalnoj saradnji predstavlja najbolji mehanizam za jačanje mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu. 

Proces saradnje ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope pokrenut je 1996. godine, a Republika Srbija je postala punopravni član 2010. godine. Osnovni cilj SEDM je unapređivanje razumevanja i intenziviranje političko-vojne saradnje u regionu, radi jačanja bezbednosti u ovom delu Evrope.

Povezane vesti