Obilazak obuke na oklopnom vozilu lazar 3

Četvrtak, 25.7.2019 | Obuka

Ministar odbrane Aleksandar Vulin u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića obišao je danas obuku pripadnika 41. pešadijskog bataljona Četvrte brigade kopnene vojske na borbenom oklopnom vozilu lazar 3, koja se realizuje u rejonu baze „Jug“ kod Bujanovca.

Ministar Vulin: Vojska Srbije će naručiti još lazara 3


— Posle decenija, Vojska Srbije je dobila nova borbena vozila pešadije i naša dugoročna orijentacija je da sva pešadija bude na najbolji mogući način zaštićena. Kao sve druge ozbiljne i moderne armije i mi moramo da vodimo računa o tome kako da zaštitimo našeg pešadinca — izjavio je ministar Vulin.

Ministar Vulin je istakao da se Vojska Srbije u skladu sa politikom predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, prvenstveno oprema i naoružava sredstvima iz domaće proizvodnje, jer, kako kaže, naše je samo ono što sami proizvedemo i tehnologija koju sami osvojimo.

— U stanju smo da obezbedimo odgovarajuću tehnologiju, a zahvaljujući politici štednje koju je vodio predsednik Vučić, danas imamo novca da obezbedimo i nove nabavke lazara. Očekujemo i naredne godine, ali i ove godine da krenemo sa novim nabavkama odbrambene industrije Srbije, da kupimo još lazara za naše jedinice i da naša vojska i na taj način može da kaže da ide u korak sa svim modernim armijama na svetu — poručio je ministar Vulin.

Takođe, on ističe da borbeno oklopno vozilo lazar 3 po svojim karakteristikama zadovoljava najviše svetske standarde.

Lazari su uvedeni u naoružanje i ovo je veliki podsticaj za našu odbrambenu industriju Srbije da sada, sa mnogo više argumenata, može da ih ponudi. Po svojim tehničkim karakteristikama oni u potpunosti zadovoljavaju najviše svetske standarde, mogu da se nose sa patrijom ili bilo kojim drugim proslavljenim oklopnim borbenim vozilom pešadije, a po ceni su veoma konkurentni. Ovo je naša pamet, naše znanje i siguran sam da će biti dobar izvozni posao — rekao je ministar Vulin.

Zamenik komandanta 41. pešadijskog bataljona Četvrte brigade kopnene vojske major Aleksandar Grujić istakao je da su pripadnici pešadijskih jedinica Kopnene vojske izuzetno zadovoljni što su u jedinice pešadije konačno primili oklopno borbeno vozilo lazar 3 koje, prema njegovim rečima, poseduje izuzetne manevarske karakteristike.

— Vrlo smo zadovoljni što pored dobre vatrene podrške koju može da ostvari, vozilo može da zaštiti ljudstvo od kalibara 12,7 mm sa prednje strane i municije kalibra 7,65 mm sa bočne strane — rekao je major Grujić.

Oklopno borbeno vozilo točkaš lazar 3 ima formulu pogona 8x8 i urađeno je po svim kriterijumima vodećih vozila ovog tipa. Ono obuhvata vrlo moderan pristup oklopne zaštite, pokretljivosti, vatrene moći i mogućnosti dugotrajne borbe u sukobima različitog intenziteta, antiterorističkoj borbi, antigerilskoj borbi, mirovnim operacijama, ali i klasičnim sukobima.

Povezane vesti