Kurs za zaštitu civila u mirovnim operacijama

Ponedeljak, 17.5.2021 | Obuka
U organizaciji Centra za mirovne operacije, danas je počeo međunarodni kurs „Zaštita civila u mirovnim operacijama“, koji se ove godine zbog pandemije zarazne bolesti kovid 19 odvija putem interneta.

Cilj petodnevnog kursa je osposobljavanje polaznika za razumevanje koncepta zaštite civila u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija, u skladu sa mandatom misije i pravilima angažovanja.

Programom su obuhvaćeni savremeni izazovi i prioriteti mirovnih operacija, osnove koncepta Ujedinjenih nacija o zaštiti civila, implementacija zaštite civila i rodne perspektive u mirovnim operacijama, te predstavljanje praktičnog iskustva iz misija Ujedinjenih nacija.

Na kursu su angažovani instruktori Centra za mirovne operacije i gostujući predavači iz Centra za obuku za operacije podrške miru iz Bosne i Hercegovine, Centra za mirovne operacije iz Mađarske, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Crvenog krsta Srbije i Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice.

Osim pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kurs pohađa i 43 pripadnika stranih oružanih snaga iz 31 države, sa pet kontinenata. Veliko interesovanje za učešće na ovom kursu priznanje je kvaliteta obuke i priprema koje Vojska Srbije sprovodi za potrebe učešća u mirovnim operacijama.

Povezane vesti