Taktička vežba rečnih jedinica Srbije i Mađarske

Petak, 24.9.2021 | Obuka
Pripadnici Rečne flotile Vojske Srbije i Prvog puka za razminiranje Mađarske vojske izveli su na privremenom poligonu „Titel“ na reci Tisi taktičku vežbu sa bojevim gađanjem „Gvozdeni mačak 2021“.

Vežba je realizovana sa ciljem razmene iskustava u primeni taktika, tehnika i procedura u zaštiti rečnog saobraćaja i unapređenja saradnje sa Mađarskom vojskom.

Tokom petodnevne vežbe, pripadnici rečnih jedinica Srbije i Mađarske uvežbavali su borbene radnje i postupke u zaštiti rečnog saobraćaja, uz izvršenje bojevih gađanja po ciljevima na vodi. Osim protivbrodskih i protivminskih dejstava, uvežbavani su i postupci prilikom vađenja potonulog objekta, spasavanja i medicinske evakuacije utopljenika i gašenja požara na brodu. Ove godine je poseban naglasak bio na razvijanju sposobnosti zajedničke komande plovne taktičke grupe za planiranje, pripremu i izvođenje operacija zaštite rečnog saobraćaja.

Završnom segmentu vežbe danas su prisustvovali komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Ljubiša Marković i komandant Prvog puka za razminiranje pukovnik Žolt Silađi.

Zajednička vežba Rečne flotile i Prvog puka za razminiranje pod nazivom „Gvozdeni mačak“ (Iron Cat) izvodi se od 2011. godine, naizmenično u Srbiji i Mađarskoj. Bila je ovo deseta takva vežba rečnih jedinica dveju zemalja.

Povezane vesti