Dan Komande za obuku

Ponedeljak, 15.1.2024 | Kultura i tradicija
Dan Komande za obuku — 15. januar svečano je obeležen danas u kasarni „Topčider“ u Beogradu, u spomen na dan kada je, 1883. godine, donet Zakon o ustrojstvu vojske, kojim su prvi put definisani principi regrutovanja i obuke vojnika na služenju vojnog roka.

Povodom praznika, koji se prvi put obeležava ove godine, dodeljena su priznanja najistaknutijim pojedincima i prezentovana su ključna dostignuća u izgradnji sposobnosti ovog operativnog sastava Vojske Srbije, namenjenog za individualnu obuku svih kategorija kadra i razvoj Teritorijalnih snaga.

U osvrtu na postignute rezultate, istaknuto je da je Komanda za obuku uspešno realizovala sve zadatke i da je obukom stalnog i rezervnog sastava tokom cele godine dala značajan doprinos unapređenju obučenosti pripadnika Vojske Srbije, a time i ukupne borbene gotovosti jedinica i Vojske Srbije u celini.

Svečanosti u Topčideru prisustvovali su predstavnici organizacionih jedinica Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, privrednih subjekata i institucija sa kojima je ostvarena uspešna saradnja, kao i brojni drugi gosti.

Povezane vesti