Uređenje korita reke Jošanice

Sreda, 23.8.2023 | Civilno-vojna saradnja
Pripadnici Vojske Srbije realizuju ove nedelje, u saradnji sa lokalnom samoupravom u Blacu, projekat civilno-vojne saradnje na uređenju korita reke Jošanice u selu Gornje Svarče.

Na ovoj aktivnosti koja se sprovodi u okviru inžinjerijske obuke pripadnika Vojske Srbije angažovana je inžinjerijska radna grupa iz sastava Treće brigade kopnene vojske, zajedno sa zaposlenim u Javnom komunalnom preduzeću iz Blaca. Cilj je da se preventivno deluje i unapredi zaštita priobalnog pojasa Jošanice od izlivanja vode u slučaju nastanka bujičnih tokova. 

U okviru planiranih radova, vrši se uklanjanje nabujale vegetacije, naslaga zemlje i drugog deponovanog materijala iz rečnog korita, uz upotrebu savremenih inžinjerijskih mašina kojima su opremljene jedinice Vojske Srbije.

Inžinjerci Treće brigade kopnene vojske su prethodno, tokom juna i jula, bili angažovani na sličnim zadacima u Kuršumliji, kada su u saradnji sa lokalnim javnim komunalnim preduzećem očistili najkritičnije deonice korita reka Toplice i Kosanice, i u Žitorađi gde su izvodili radove na uređenju vodnih objekata za zaštitu od poplava i bujica.

Realizacijom ovakvih projekata, osim preventivnog delovanja na zaštiti od poplava, unapređuje se i osposobljenost inžinjerijskih jedinica koje imaju važnu ulogu u realizaciji zadataka iz sve tri misije Vojske Srbije. 

Povezane vesti