Združena taktička vežba „Vihor 2024“

Ponedeljak, 8.4.2024 | Obuka
Na osnovu direktive vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića, rano jutros je, na teritoriji, u vazdušnom prostoru i na unutrašnjim plovnim putevima Republike Srbije, započela realizacija višestepene združene taktičke vežbe s bojevim gađanjem „Vihor 2024“.

Vežba će trajati do 21. aprila, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva biće jedna od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je Vojska Srbije izvela.

Na vežbi učestvuju operativni kapaciteti kopnene i vazduhoplovne komponente naše vojske, a cilj je dalje unapređenje obučenosti i osposobljenosti komandi i jedinica za pripremu i izvođenje borbenih operacija, za organizovanje sadejstva, saradnje i zaštite snaga, kao i za kontrolu teritorije i logističku podršku snaga u zoni operacije.

U skladu sa scenarijom, koji je koncipiran tako da odgovara uslovima kakvi se mogu očekivati u stvarnoj situaciji, komande i jedinice će rešavati raznovrsne taktičke i vatrene zadatke u vezi sa planiranjem i izvođenjem operacija odgovora na krizu.

Združene taktičke vežbe, u kojima učestvuju jedinice različitih vidova, a po potrebi i ostale snage sistema odbrane, predstavljaju nezamenjiv oblik obuke u Vojsci Srbije. Njihovom realizacijom postiže se visoka osposobljenost komandi i jedinica za izvršavanje zadataka u sadejstvu, što je od ključnog značaja za ukupnu borbenu gotovost Vojske Srbije.

Povezane vesti