Počela vežba „Slovensko bratstvo 2019“

Petak, 14.6.2019 | Obuka

Multinacionalna taktička vežba sa bojevim gađanjem „Slovensko bratstvo 2019“ počela je danas postrojavanjem pripadnika oružanih snaga zemalja učesnica, u kasarni „Rastko Nemanjić” u Pančevu.

Na vežbi koja se izvodi po temi “Multinacionalne snage u protivterorističkoj operaciji” učestvuje više od 750 pripadnika Vojske Srbije, Oružanih snaga Ruske Federacije i Oružanih snaga Republike Belorusije.

Komandant Specijalne brigade Vojske Srbije brigadni general Miroslav Talijan pozdravio je učesnike vežbe u ime načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i naglasio da je današnji stroj “svojevrstan i izvanredan – samosvojan kolektiv, jer ga čine pripadnici elitnih specijalnih i vazdušno-desantnih jedinica koje su iznedrile naše slavne slobodarske armije”.

– Ova vežba izvodi se na prostoru na kojem su pripadnici sovjetske Crvene armije ruku pod ruku sa pripadnicima Narodnooslobodilačke vojske naše zemlje vodili odlučnu borbu, u oktobru 1944. godine, za oslobađanje Banata, istočne i čitave Srbije od fašista, rekao je general Talijan i dodao da se vežba “Slovensko bratstvo 2019” izvodi s ciljem obučavanja komandi i jedinica za izvršavanje misija u operacijama specijalnih snaga.

Komandant 234. gardijskog desantnog jurišnog puka Oružanih snaga Ruske Federacije gardijski pukovnik Viktor Babikov istakao je da će pripadnici vojski tri države zajedno izvoditi manevre i borbena dejstva uz pomoć najsavremenijih sredstava koje te armije imaju u svom naoružanju.

Zamenik komandanta snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Belorusije gardijski pukovnik Aleksandar Baraulja poručio je da je vežba veoma značajna i da predstavlja „simbol prijateljstva tri države i simbol njihovih bratskih odnosa“.

Vežba „Slovensko bratstvo 2019“ realizuje se do 27. juna 2019. godine na aerodromu „Kovin“ i vojnim kompleksima „Orešac“ i „Peskovi”.

Saradnja između Oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije započeta je izvođenjem vežbe „Srem 2014“, koja je realizovana na poligonu „Nikinci“. U 2015. godini, vežba je organizovana na teritoriji Ruske Federacije pod nazivom „Slovensko bratstvo 2015“ i na njoj su pored oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije prvi put učestvovali i pripadnici oružanih snaga Republike Belorusije. U 2016. godini, trilateralna vežba „Slovensko bratstvo 2016“ izvedena je na našoj teritoriji, 2017. godine domaćin vežbe bila je Belorusija, a prošle godine vežba je izvedena nedaleko od Novorosijska u Ruskoj Federaciji.

Povezane vesti