Sastanak zamenika načelnika generalštabova u okviru inicijative SEDM

Sreda, 11.6.2014 | Međunarodna saradnja

Sastanak zamenika načelnika generalštabova u okviru Procesa saradnje ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope (South-Eastern Europe Defence Ministerial Process – SEDM) započeo je danas u hotelu Metropol u Beogradu. Skup je otvorio državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević, a na sastanku učestvuje i zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Jovica Draganić.

Sastanak zamenika načelnika generalštabova u okviru Procesa saradnje ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope (South-Eastern Europe Defence Ministerial Process – SEDM) započeo je danas u hotelu Metropol u Beogradu.

Skup je otvorio državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević, a na sastanku učestvuje i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić.

Tom prilikom, državni sekretar Đorđević je istakao da je ta inicijativa pokrenuta 1996, Srbija je od oktobra 2009. godine njen deo, a ove godine je u ulozi domaćina.

– Nedavno događaji u Srbiji, poplave koje su zadesile našu zemlju pokazuju da delimo iste bezbednosne rizike i da ovakve inicijative, konferencije i saradnje imaju veliki značaj, kako za Srbiju tako i za sve zemlje u regionu – naglasio je državni sekretar Đorđević ukazujući da će ovaj skup pokazati da svi radimo na istom cilju, a to je bezbednost i da je to jedini način za izgradnju mira u budućnosti.

Prema rečima državnog sekretara rumunskog Ministarstva odbrane Valerija Nikuta, agenda ovogodišnjeg sastanka inicijative, koja je jedna od sveobuhvatnijih u regionu, je vrlo ambiciozna, a Rumunija je ove godine preuzela predsedavanje od Italije.

– Danas, predstavnici vojnih vlasti iz 15 država, kao i visoki predstavnici iz međunarodnih organizacija UN i NATO, sastali su se da zajedno razgovaraju o pitanjima od zajedničkog interesa i od velike važnosti za političko-vojnu saradnju u regionu – naglasio je državni sekretar Nikut dodajući da će tokom predsedavanja Rumunije akcenat biti stavljen na poboljšanje efikasnosti i vidljivosti inicijative SEDM, kao i na operativni deo inicijative, na Brigadu jugoistočne Evrope. On je, takođe, ukazao na značaj jačanja regionalne saradnje, prepoznajući njen veliki doprinos u transformaciji Jugoistočne Evrope, a pre svega njene bezbednosne strukture i kompleksa.

Reč je o sastanku na kome učestvuju delegacije 14 zemalja članica inicijative SEDM (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Italija, Makedonija, Rumunija, Turska, Sjedinjene Američke Države, Slovenija, Srbija, Ukrajina, Hrvatska i Crna Gora), delegacija Gruzije kao zemlje posmatrača i delegacije međunarodnih organizacija.

Inicijativa je pokrenuta 1996. godine u Tirani, sa namerom jačanja saradnje zemalja jugoistočne Evrope i SAD. Osnovni cilj saradnje ministara odbrane jugoistočne Evrope je intenziviranje razumevanja i političko-vojne saradnje u regionu, radi jačanja stabilnosti i bezbednosti u tom delu starog kontinenta.

Povezane vesti