Obeležavanje godišnjice potonuća rečnog monitora „Drava“

Sreda, 12.4.2023 | Kultura i tradicija
Pripadnici Vojske Srbije obeležili su danas godišnjicu potonuća rečnog monitora „Drava“, koji je potopljen u Aprilskom ratu 1941. godine nakon herojske borbe sa daleko nadmoćnijim nacističkim agresorom.

U okviru obeležavanja 82. godišnjice, delegacija Vojske Srbije, potomci slavnog komandanta „Drave“ poručnika bojnog broda prve klase Aleksandra Berića, predstavnici lokalne samouprave i udruženja „Veterani Ratne mornarice“ položili su cveće kraj spomen-biste ovom heroju Aprilskog rata, na mesnom groblju u Belegišu.

U spomen na poginule članove posade održana je i komemorativna svečanost na poziciji potonuća broda, na 1287. plovnom kilometru Dunava kod Čelareva. Uz zvuke brodskih sirena i počasni pozdrav brodske straže, vence je u Dunav sa broda Rečne flotile spustila delegacija Vojske Srbije.

U neravnopravnoj borbi sa nemačkom avijacijom, nanoseći neprijatelju osetne gubitke, posada rečnog monitora „Drava“ hrabro se borila do poslednjeg trenutka, kada je, u zoru 12. aprila, brod potonuo odnevši na dno Dunava svog komandanta i 76 članova posade.

Povezane vesti