Obeležena godišnjica Kolubarske bitke

Ponedeljak, 15.12.2008 | Kultura i tradicija

Centralna manifestacija povodom obeležavanja 94. godišnjice Kolubarske bitke održana je danas u Lazarevcu odavanjem državnih i vojnih počasti kod Spomen-crkve sa kosturnicom Svetog Dimitrija.

Centralna manifestacija povodom obeležavanja 94. godišnjice Kolubarske bitke održana je danas u Lazarevcu odavanjem državnih i vojnih počasti kod Spomen-crkve sa kosturnicom Svetog Dimitrija u čijoj kripti počiva oko četrdeset hiljada stradalih srpskih i austrougarskih vojnika. Organizatori svečanosti su Sektor za boračko-invalidsku zaštitu Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstvo odbrane i Opština Lazarevac.

Državne i vojne počasti odate su i kod Spomenika srpskom ratniku u centru Lazarevca, a vence su položili predstavnici Generalštaba Vojske Srbije, ambasada Austrije, Mađarske, Slovačke i Češke, kao i nevladinih organizacija koje neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije 1912–1918.

Kolubarska bitka jedna je od najvećih i najznačajnijih bitaka između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske u Prvom svetskom ratu 1914. godine, vođena je 30 dana na frontu od 200 kilometara.

Okončana je uspešnom protivofanzivom srpskih snaga pod komandom generala Živojina R. Mišića (1855-1921), koji je unapređen u čin vojvode, a njegova taktika i strategija izučava se danas na mnogim vojnim akademijama.

U Kolubarskoj bici poginulo je 22.000 vojnika Kraljevine Srbije i 28.296 vojnika balkanske vojske Austrougarske monarhije, među kojima 1.080 oficira.
Ključne reči

Povezane vesti