Obuka instruktora za humanitarno razminiranje

Ponedeljak, 5.6.2023 | Međunarodna saradnja
U saradnji sa Evropskom komandom Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, prethodnih mesec dana je u kasarni „Ratko Pavlović Ćićko“ u Prokuplju realizovano osposobljavanje pripadnika Vojske Srbije za instruktore obuke u oblasti razminiranja i uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Obuku su pohađali pripadnici roda inžinjerije iz Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i PVO koji su uspešno završili prvi ciklus obučavanja po međunarodnim standardima i stekli zvanje instruktora obuke prvog nivoa u oblasti humanitarnog razminiranja.

Njima su kroz predavanja, diskusije, razmenu iskustava i praktičan rad na poligonima predstavljeni savremeni trendovi u taktici borbe protiv neeksplodiranih i improvizovanih eksplozivnih sredstava u urbanoj sredini, sa težištem na identifikaciji, bezbednom pomeranju sa distance i kontrolisanom uništavanju.

Svi pripadnici Vojske Srbije su uspešno savladali predviđene sadržaje obučavanja i dobili zvanje tehničara drugog nivoa. Sertifikovanje i obuku su kao i u prethodnom ciklusu sproveli instruktori iz Evropske komande Oružanih snaga SAD, a realizacijom ove aktivnosti unapređene su sposobnosti Vojske Srbije za obučavanje sopstvenih snaga za borbu protiv improvizovanih eksplozivnih naprava.

Vojska Srbije sa Evropskom komandom Oružanih snaga SAD ostvaruje uspešnu saradnju u brojnim oblastima u kojima je prepoznat zajednički interes, čime se osim unapređenja sposobnosti i interoperabilnosti jedinica doprinosi i razvoju ukupnih odnosa Republike Srbije sa SAD.

Povezane vesti